Perla Andalúzie: Granada

Andalúzia je jednou z najkrajších oblastí Španielska, ktorá ponúka pre návštevníkov nádhernú kombináciu pláží, divokej prírody, kvalitného ubytovania a vynikajúcej gastronómie. Zážitky hovoria samy za seba, ale veľavravné sú aj štatistiky: existuje mnoho dôvodov, prečo patria známe mestá Andalúzie medzi najnavštevovanejšie na svete.

Foto: unsplash

Očarujúce mesto Granada je jedným z multikultúrnych klenotov Španielska, kde sa stretávajú pamiatky dvoch kultúr: mesto je plné maurských palácov a kresťanských renesančných pamiatok. Čaro islamskej a kresťanskej architektúry, flamenco v sprievode gitanos a široký sortiment vynikajúcich tapas – to je podstata Granady. Radostná atmosféra zo života, bary ponúkajúce kreatívnu kuchyňu a mnoho romantických miest robia toto mesto magickým. Nájdete tu Alhambru, najznámejší hradný komplex v južnom Španielsku a k nej prislúchajúce ohromujúce záhrady Generalife. Granada je miesto, po ktorom človek túži opakovane.

Alhambra – klenot maurskej architektúry

Foto: unsplash

Výhľadom Granady dominuje Alhambra, červená pevnosť, ktorá je svojho druhu vo svete skutočne unikátna. Tento pevnostný komplex úžasnej veľkosti a jedinečnej krásy je vidieť z každého kúta mesta. Už v roku 1984 bola zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jej výstavba sa začala v roku 1223 počas dynastie Nasridovcov, keď bola južná časť Pyrenejského polostrova pod nadvládou Maurov. (Maurovia boli moslimským národom západoafrického pôvodu a hovorili zvláštnym arabským dialektom.) Táto obrovská pevnosť je najkrajším príkladom stredovekej maurskej architektúry v Európe. Komplex pozostáva z niekoľkých častí: hlavnú budovu používal vládca, sultán z Granady, a menšie, umelecky zariadené miestnosti obývali jeho manželky. Každá budova je prepojená kvetinovými záhonmi zdobenými fontánami. Najkrajšou a najromantickejšou časťou komplexu budov je vnútorné nádvorie zdobené levovou fontánou (Patio de los Leones) a citadela Alcazaba. Obrovské múry pevnosti ukrývajú krásne záhrady plné citrusov, farebných kvetov, mramorových fontán a lavičiek. Interiér od podlahy až k stropu je zdobený nádhernými, precízne spracovanými maurskými ozdobami. Po prehliadke sa rozhodne oplatí vyjsť do jednej z dvoch veží a pokochať sa najkrajšími výhľadmi na Granadu.

Albaicín

Foto: 123rf

Najstaršia ulica Granady – Carrera del Darro – s nízkymi domami a bielymi fasádami.

Najznámejšou mestskou časťou Granady je štvrť Albaicín na druhom brehu rieky Darro, ktorá je tiež zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Tu sa nachádza najstaršia ulica Granady – Carrera del Darro – s nízkymi domami a bielymi fasádami. Túto stále mimoriadne útulnú časť mesta obývali hlavne remeselníci, ktorí pracovali na stavbe Alhambry a neskôr ako služobníctvo. Vďaka nim prekvitala islamská architektúra v Granade, čím zanechali po sebe cenné dedičstvo, ktoré v takomto zachovanom stave nemôžeme nikde inde v Európe vidieť.

Zaujímavosti o Granade

Foto: unsplash

  • Granadu každoročne navštívi bezmála 2,5 milióna turistov. Počet obyvateľov mesta je približne 230 000.
  • Symbolom mesta je granátové jablko – slovo granada v preklade znamená granátové jablko.
  • V staroveku bola Granada moslimským kráľovstvom po dobu 800 rokov. Z moslimských štátov na juhu Španielska pretrvala najdlhšie, do roku 1492.
  • Mesto sa nachádza na úpätí Sierra Nevady, čo v španielčine znamená zasnežené pohorie. Jeho najvyšším vrchom je 3479 metrov vysoký Mulshacén. Tu nájdete najjužnejší lyžiarsky raj v Európe.
AMI MÉG ÉRDEKELHET