Alig várod a tavaszt? Ebben az európai kisvárosban már most 22 fok van

Az egyik legizgalmasabb spanyol úti cél az idei tél végére.

Granada látképe

Bár Dél-Spanyolország hangulatos városa, Granada sokak bakancslistáján szerepel, meglepő módon még mindig jóval kevesebben látogatják meg, mint Barcelonát, Madridot vagy Sevillát. Pedig Granada tökéletes alternatív úti cél – főleg, ha már nem szeretnél tovább várni a tavaszra.

A Spanyolország déli részén, Andalúziában található várost mindössze körülbelül 240 ezren lakják, így az ország huszadik legnagyobb településeként hangulatos alternatíva lehet azok számára, akik inkább kerülnék a felkapottabb városokkal járó tömeget. Február közepén ráadásul Granadában az Express szerint 22 fokos csúcshőmérsékletet mértek – pont annyit, mint a legjobb téli időjárásáról híres európai desztináción, a Kanári-szigeteken.

Fotó: Shutterstock

Alhambra, Granada (háttérben a Sierra Nevada)

Ha a tökéletes hőmérséklet önmagában nem lenne elég vonzó, jó hír, hogy a tavaszias séták közben bőven lesz mit felfedeznünk a városban. Granada az évszázadok során a különböző kultúrák és civilizációk valóságos olvasztótégelyének számított, ezért ma olyan, mint egy élő múzeum, így Spanyolország egyik legsokszínűbb úti célja. Ehhez csak hozzátesz, hogy a várost az andalúz régió leggrandiózusabb természeti tájai veszik körül: itt található a Siarra Nevada Nemzeti Park, ami kiváló és könnyen elérhető terep hosszabb túrákhoz.

Fotó: Shutterstock

Albaicín, Granada

Granada ad otthont Spanyolország egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságának, az Alhambrának, ami a muszlim világ egyik legfontosabb politikai központja volt a Nasrid-korszakban, 1232 és 1492 között. A hatalmas jelentőségű történelmi komplexum egy fenséges palotából, egy mór erődítményből és számos gyönyörű kertből áll – utóbbiak festői környezete kellemes árnyékot nyújt a tavaszias időben.

Az Alhambra mellett az Albaicín nevű óvárost, Granada történelmi központját sem szabad kihagyni. A régi mór negyed a 6. század óta lakott, 11. században felépített városfalainak egy része pedig a mai napig megcsodálható. Rengeteg árus apró bódéi szegélyezik a kanyargós, macskaköves utcákat, és a legjobb bárok és éttermek is ezen a környéken találhatók.

Apropó: Granada Spanyolország azon városai közé tartozik, ahol szinte minden bárban ingyen tapast adnak az italok mellé. Az egyik legelterjedtebb specialitás a patatas bravas, vagyis egy helyi csípős szósszal készült sült burgonya, de szinte mindenhol felszolgálnak ajándék gazpachót, sajttálakat és sonkaválogatást is. Szóval, ha kicsit előrehoznánk a tavaszt, nem igazán találhatnánk jobb célpontot Granadánál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET