​Najväčšia železničná stanica na svete s takmer miliónom cestujúcich

Hlavná stanica v New Yorku je takmer mestom v meste.

Foto: Grand Central Terminal

Manhattanský Grand Central Terminal nie je dominantou len z hľadiska veľkosti: je známy aj svojou architektúrou.

Železničné stanice sú zvyčajne navrhnuté tak, aby nás dopravili do cieľa. Na svete však existujú aj stanice, ktoré sú samy o sebe turistickými atrakciami, ako napríklad newyorský Grand Central Terminal.

Manhattanská stanica − najväčšia železničná stanica na svete − bola otvorená pred viac ako 100 rokmi.

Foto: Grand Central Terminal

Jej obrovské haly navštívi denne v priemere 750 000 ľudí, v lete až 1 milión.

Budova má rozlohu 49 hektárov, 44 nástupíšť a 67 koľají na dvoch úrovniach. Vlaky vchádzajú na stanicu v priemere každých 58 sekúnd.

Tieto čísla sú samy o sebe pôsobivé − ale povesť stanice Grand Central Terminal nie je primárne spôsobená jej veľkosťou.

Stanica bola navrhnutá v takzvanom štýle Beaux-Arts niektorými z najznámejších amerických a francúzskych architektov svojej doby. Budova spĺňala všetky potrebné náležitosti a nachádzalo sa v nej viac ako 80 reštaurácií a obchodov, z ktorých najznámejší je dodnes Grand Central Oyster Bar. V priebehu rokov pribudli na stanici nové funkcie,

Dnes sa v nej nachádza aj knižnica a tenisové kurty.

Fotó: Shutterstock

Najznámejšou dominantou budovy, ktorá sa nachádza na križovatke 42. ulice a Park Avenue, nie je obchod ani reštaurácia, ale hlavná hala terminálu. Hala s rozlohou 3 300 metrov štvorcových má na stenách najkrajšie kamenné rezby.

Strop je celý pokrytý freskou zobrazujúcou hviezdnu oblohu, ako ju vidno zo Stredozemného mora v zime.

Zaujímavosť: v roku 1913 si istý cestujúci všimol, že umiestnenie nebeských telies voči sebe nie je celkom presné, ale odvtedy sa chyby neopravili.

Takže keď budete v New Yorku, nemyslite na stanicu Grand Central len ako na prostriedok, ktorým sa dostanete do cieľa − pokojne sa zdržte medzi jej múrmi!

Prečítajte si aj:

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET