Hlavné mesto parfumov: Grasse

Ikonickým mestom francúzskeho Provensálska je Grasse, známe aj ako svetové hlavné mesto parfumov, ktoré sa nachádza na okraji Provensálska, Álp a Azúrového pobrežia. Vďaka svojej nádhernej prírode, čistému a voňavému vzduchu je toto očarujúce mesto obľúbenou turistickou destináciou už po stáročia.

Foto: Fragonard Parfumeur

Ani by sme neverili, že v tradičnom centre parfumérstva je výroba voňaviek pôvodne spojená s nepríjemným zápachom kožiarskeho remesla. Vysoko kvalitné rukavice vyrobené v Grasse sa tešili vynikajúcej povesti. Vynálezom miestneho garbiara bola voňavá kožená rukavica vyrobená podľa orientálnych metód s vôňou ružovej vody a korenín. Jeden pár takýchto voňavých rukavíc sa dostal aj ku kráľovnej Kataríne Medicejskej, ktorá poverila jedného zo svojich vedcov výrobou parfumov z kvetov z okolia Grasse. V roku 1533 tu založila prvé parfumové laboratórium na svete. S úpadkom kožiarskeho priemyslu sa do popredia dostala výroba parfumov a vône provensálskych lúk uzavreté vo fiolách sa stali vyhľadávanými výrobkami na celom svete.

Voňavý pozemský raj

Foto: Fragonard Parfumeur

Terre grasse – mastná zem. Z tohto výrazu je odvodený názov Grasse. Hoci bolo mesto postavené na skalách, úrodná pôda a príjemné podnebie kopcovitej oblasti sú mimoriadne priaznivé na pestovanie kvetov a z nich získané éterické oleje sú najvyššej kvality. Grasse si získalo titul parfumového hlavného mesta sveta vďaka svojim výnimočným vôňam (levanduľa, myrta, jazmín, ruža, pomarančový kvet, divoká mimóza, tuberóza). Pred niekoľkými desaťročiami sa medzi vôňami dostal do popredia aj jazmín: kvety treba za úsvitu ručne zbierať a potom ošetrovať. Veľké značky ako Chanel majú v Grasse vlastné plantáže ruží a jazmínu.

Továreň a múzeum parfumov Fragonard (Musée du parfum Fragonard)

Foto: Fragonard Parfumeur

Grasse je domovom tradičných parfumérií vrátane Fragonard, najvýznamnejšej na svete. Parfuméria je zároveň aj múzeom, ktoré priťahuje väčšinu turistov zo všetkých atrakcií mesta Grasse. V múzeu sa môžeme prejsť po továrni a spoznať kúzlo výroby parfumov.

Medzinárodné múzeum parfumov (Musée International de la Parfumerie)

Foto: Musée International de la Parfumerie

V múzeu sa návštevníci môžu zoznámiť s históriou a procesom výroby parfumov, spracovaním surovín, nástrojmi a tradíciami. Okrem parfumov môžeme získať prehľad aj o výrobe mydiel a kozmetiky.

Prechádzky starým mestom

Foto: 123rf

Mesto Grasse je medzi turistami veľmi obľúbené pre svoju jedinečnú atmosféru a obchody s parfumami – pri prechádzke medzi domami zlatožltej farby môžeme zažiť aj stáročnú tradíciu výroby parfumov. Pomerne veľké staré mesto je mimoriadne zaujímavé. Stovky rokov staré schody vedú hore a dole, nekonečné cestičky a uličky medzi domami z 17. – 18. storočia prechádzajú popod klenbové vchody a vbiehajú do širokých námestí. Hlavným námestím mesta je očarujúce Place aux Aires s trojpodlažnou fontánou v strede. Tiež sa v starom meste nachádza Place de Petit Puy, kde sa v 10. – 11. storočí stavala katedrála Notre Dame. Jeho obrovská hodinová veža pochádza z 18. storočia. Vo svätyni môžete vidieť aj tri obrazy od Rubensa, vtedy ešte neznámeho maliara, ktorý potom získal svetovú slávu.

Mesto a okolie ponúka atrakcie tiež pre turistov. V poréznych vápencových kopcoch odkryli niekoľko jaskýň, z ktorých najznámejšia je jaskyňa Saint-Cézaire, ktorá sa nachádza 40 metrov pod povrchom. Objavil ju roľník v roku 1890 pri výsadbe viniča. Dnes je celoročne otvorená, turisti môžu jaskyňou prejsť so sprievodcom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET