Gyors vacsora friss zöldségekből

A spárgaszezont ki kell használni.

spárga
Fotó: Shutterstock

A piacok talán éppen a nyár eleji időszakban a legizgalmasabbak, amikor rengetegféle friss, zsenge zöldség és illatos-színes gyümölcs közül válogathatunk. A friss zöldségekből ráadásul pillanatok alatt finom, egészséges, de mégis laktató vacsorát varázsolhatunk a család asztalára.

A gyors nyári vacsorák remek alapanyaga a borsó, a spárga, a spenót és az újburgonya, amelyek nemcsak tökéletesen illenek egymáshoz, hanem nagyon jól ki is egészítik egymást. Annyiféleképpen variálhatjuk őket, hogy a végeredmény tényleg csak a fantáziánkon múlik. Íme, néhány tipp!

​Pirított újburgonya zöld spárgával

Fotó: Shutterstock

Az újkrumplit megmossuk, félbevágjuk. A spárgáknak letörjük a kemény, fás részeit és darabokra vágjuk. Az olívaolajat, a provence-i fűszerkeveréket, a balzsamecetet és a sót egy nagy tepsibe öntjük, beletesszük az újburgonyát és alaposan összekeverjük, hogy az olajos szósz mindenhol befedje a krumplit. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, utána hozzáadjuk a spárgát és még egy kis olívaolajat. Visszatesszük még néhány percre a sütőbe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk még egy kis balzsamecettel, végül pedig metélőhagyma zöldjével és virágával díszítjük.

​Roppanós spárga sörtésztában

A spárgát megtisztítjuk és forrásban lévő vízbe dobjuk. Hozzákeverjük a cukrot és a sót is. Tíz percig főzzük, utána leöntjük róla a vizet és szárazra töröljük. Akkor jó a spárga, ha már nem kemény, de nem is nagyon puha. A sörtésztához egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást és annyi sört, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A spárgát belemártjuk a masszába és forró olajban pirosra sütjük. Ha sütőben szeretnénk elkészíteni, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a spárgákat és előmelegített sütőben megsütjük őket. A mártogatóshoz összekeverjük a majonézt, a citromlevet, az apróra vágott chilit és a zúzott fokhagymát, és a spárgával együtt tálaljuk.

Zöldborsós spagetti

Fotó: Shutterstock

Az olívaolajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a kockákra vagy csíkokra vágott szalonnát. Hozzáadjuk a zöldborsót és összepároljuk őket, majd egy kis főzőtejszínnel gazdagítjuk, de egy kevés vajat is keverhetünk bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben a spagettit megfőzzük, leszűrjük és hozzákeverjük a zöldborsós keverékhez. Kicsit még pirítjuk, és jó sok reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk

​Villámgyors spenótos-borsós tésztatál

A megfőtt tésztát leszűrjük, és a főzővizéből félreteszünk egy merőkanállal. Az olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot és a zöldborsót. Ízesítjük sóval és borssal. Hozzáadjuk a félretett főzővizet és összeforraljuk. Végül hozzátesszük a megfőtt, leszűrt tésztát és pár percig még melegítjük, végül tálaljuk. Tálaláskor friss zöldfűszerekkel tehetjük még izgalmasabbá, de parmezánt is reszelhetünk rá.

​Petrezselymes újkrumpli borsóval és retekkel

Fotó: Shutterstock

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk az előfőzött, feldarabolt újkrumplit és a nyers, cikkekre vágott retket. Megsózzuk, borsozzuk, és ha már megpirult a krumpli és a retek, hozzáadjuk a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Tálaláskor megszórjuk szezámmaggal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET