A legismertebb gyorsétteremláncok terjeszkednének Szlovákiában

Számos új étterem várható 2024-ben a kisebb településeken is.

étel egy McDonalds's-ban

Idén várhatóan megerősítik pozíciójukat Szlovákiában a legismertebb amerikai gyorsétteremláncok. Az eladások és az éttermek számát tekintve a piacot egyértelműen a McDonald’s uralja, de nem csak ők terveznek új egységeket nyitni az országban.

Fotó: Janica Chioco/Unsplash

A Paraméter információi szerint a McDonald’s olyan kisebb településeken nyitna további éttermeket, ahol eddig egyáltalán nem voltak jelen. Szlovákia egyértelműen legnépszerűbb gyorsétteremláncának jelenleg negyvenhárom étterme működik az országban, ezeknek pedig nagyjából a harmada Pozsonyban található. Ahogy azt mi is megírtuk, a cég 2023-ban Dunaszerdahelyen, Bazinban és Trencsénben is nyitott új egységet, illetve ígéretet tettek egy galántai mekire is.

Lucia Poláčeková, az étteremlánc szóvivője elmondta: 2024-ben öt-hat új éttermet szeretnének megnyitni, ezek közül az egyik valószínűleg Rimaszombaton lesz majd.

A szóvivő ezen kívül egyelőre nem pontosította, hogy mely régiókban gondolkoznak, azt viszont megerősítette, hogy kevesebb mint 20 ezres lakosságszámú településeket céloznak meg.

„Ugyancsak keressük a lehetőségeket étteremnyitásra autópályák és gyorsforgalmi utak mentén is” – tette hozzá.

Egyébként lassan harminc éve annak, hogy a népszerű franchise megérkezett hozzánk. 1995 októberében nyitották meg az ország első McDonald’s-át Besztercebányán, az azóta eltelt három évtizedben pedig nem igazán állt meg a terjeszkedés.

A számok is őket igazolják: a cég profitja csaknem kétmillió euróval nőtt 2022-ben, és rekordértéket, 10,17 millió eurót ért el, miközben a 2023-as, valószínűleg még ennél is jobb eredmények egyelőre nem jelentek meg hivatalosan.

Fotó: Marquise de Photographie/Unsplash

A nálunk második legnépszerűbb nagy amerikai étteremlánc, a KFC jelenleg tíz egységet üzemeltet országszerte, ők 2023 végén egy besztercebányai és egy poprádi új étterem megnyitását lengették be. A gyorsétteremi piac harmadik versenyzője, a Burger King 2018-as visszatérése óta még csak öt üzletet nyitott Szlovákiában, de ezt a számot ők is fel szeretnék tornázni 2024-ben:

„Jelenleg folynak a tárgyalások az új helyszínekről, de stratégiai és projektértékelési okokból nem tudunk pontosabbat mondani”

– mondta Jiří Vlach, a Burger King cseh és szlovák márkamenedzsere.

A cég egyébként idén olyan újdonságokkal akar előrukkolni, amelyek egyediek lesznek a szlovák piacon.

A három legnépszerűbb amerikai gyorsétteremlánc hamarosan minden bizonnyal konkurenciát kap. Ha minden jól megy, a negyedik vetélytárs a Five Guys személyében érkezik – ők 2028-ig több új egységet is szeretnének nyitni az országban, ezzel pedig megbolygathatják a szlovák fast food színteret.

AMI MÉG ÉRDEKELHET