Egyszerűen nagyszerű, hagyományos fogások

Tradicionális, szlovák "comfort food"-okat mutatunk olyan napokra, amikor többet kívánunk egy salátánál.

pirog
A borongós, hideg őszi napokon gyakrabban vágyunk olyan ételekre, amelyek plusz energiát adnak. Három olyan gyorsan elkészíthető finomságot ajánlunk, amelyek könnyen hozzáférhető, olcsó alapanyagokból készülnek. Bár egy salátához képest valóban magasabb a kalóriatartalmuk, de ha mértékkel fogyasztjuk őket, a mérleg sem fog többet mutatni.

unsplash/REEET JANK

Jolly Joker a konyhában

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a nudlit. Ez a könnyen elkészíthető étel igazi jolly joker, mert igen sokféle fogás varázsolható belőle. Közeli rokona az olasz gnocchi, amelyet az olasz konyha kultikus ételeként ismer a világ – pedig alig száz évvel ezelőtt Itáliában a hónap utolsó napjait, amikor már lapos volt a pénztárca, még gnocchi-napokként emlegették.

Érdemes rászánni fél-háromnegyed órát, hogy házi nudlival örvendeztessük meg a családot. A krumplinyomón áttört főtt krumplit összedolgozzuk feleannyi mennyiségű rétesliszttel, egy kevés vajjal és ízlés szerint sóval. A masszát vékony hengerré formázzuk, kb. 5 centis rudakra vágjuk, amelyeket kézzel enyhén megsodrunk, majd forrásban lévő sós vízben néhány perc alatt kifőzzük őket.

Elsősorban mindenkinek a mákos nudli jut az eszébe, azonban a dió és a lekvár is kiválóan passzol hozzá. A lehetőségeknek azonban itt még nincs vége, ugyanis nem csak vegetáriánus módon készíthető el. Párolt savanyú káposztával, pirított szalonnával vagy sonkával a nudli rögtön kulináris magasságokba emelkedik, és laktató, finom ebéd vagy vacsora válik belőle.

Gyermekjáték

A nudli szláv rokona a pirog, bár ennek nem a tésztájába kerül a főtt krumpli, hanem a töltelékébe. Kicsit munkaigényesebb, mint a nudli, de megéri belevágni, sőt, gyerekes családoknál közös főzőcskézős programnak is kiváló.

A réteslisztből és langyos vízből készített tésztát vékonyra sodorjuk, majd négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepére egy kanálnyi főtt krumplis-köményes tölteléket teszünk, a szemközti csúcsokat összehajtjuk és a széleket ujjal összenyomjuk. Ha a tészta nem eléggé tapad, a négyzetek belső szélét kicsit vizezzük be, majd nyomjuk össze. Forrásban lévő vízbe tesszük a pirogokat, megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, és még 10 percig főzzük. Pirított hagymával tálalva egyenesen mennyei, de ha még mindig kevésnek érezzük a bevitt kalóriák számát, egy kis szalonnát is piríthatunk hozzá. A pirog töltelékét tetszés szerint variálhatjuk: a főtt krumplihoz tehetünk sajtot, brindzát, túrót, kaprot vagy metélőhagymát, de akár lekvárt is.

Váratlan vendégek? Semmi gond!

Liptó tradicionális hamarjó-étele a káposztás lepény, amely a siker szinonimája is lehetne, hiszen lehetetlen elrontani. Az apróra vágott savanyú káposztát összedolgozzuk rétesliszttel, étolajjal, tejjel, sóval, sütőporral és egy kevéske szódabikarbónával. Ha a masszát túl sűrűnek találjuk, tej hozzáadásával hígíthatjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amelyet megkenünk zsírral vagy olajjal, majd nedves kézzel szépen elegyengetjük rajta a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt elkészül. Még melegen megkenjük zúzott fokhagymás olajjal, és már csak vendégeink elismerő pillantásait kell begyűjtenünk.


AMI MÉG ÉRDEKELHET