Harry Potter nyomában Skóciában

Vajsör és macskaköves sikátorok? Innen indult Harry Potter.

Fotó: Richard P Long / Shutterstock

Húsz éve mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, és ennek örömére az idén visszatértek kedvenc varázslóink! A forgatásról szóló dokumentumfilmet nézve könnyen kedvet kapunk azoknak a helyeknek a felkereséséhez, amelyek az írónőt inspirálták.

Habár a Harry Potter-filmeket Egyesült Királyság-szerte több helyszínen forgatták, Skócia szíve, Edinburgh hangulatos utcáin sétálva az az érzésünk támad, hogy J.K. Rowling több jelenethez innen merített ihletet. Nem véletlenül! Az írónő ugyanis ebben a városban kezdte alaposabban kidolgozni a mágusok és muglik világáról szóló fordulatos történetet, amikor 1993-ban a válása után kislányával ide költözött. Első pillantásra a macskaköves utcák, színes házak, hívogató fogadók és pubok azt a benyomást keltik, hogy errefelé megállt az idő. Ám ha belevetjük magunkat a városba, hamar rájövünk, hogy modern és klasszikus múzeumokban, színvonalas éttermekben és dinamikus programokban sincs hiány. A legendás vár és a tenger közelsége pedig igazi hab a tortán.

www.youtube.com

Edinburgh for HARRY POTTER LOVERS! 6 magical places to visit

Nicolson’s Cafe

Az egykori Nicolson’s kávézó szintén Rowling kedvencei között szerepelt, amikor az írás kezdeti stádiumában járt. Habár a Nicolson Street 6a alatti kávézó ma már ebben a formában nem létezik, egy kicsi emléktábla jelzi az épületet, amelynek világos, asztalokkal és székekkel teli, első emeleti termében az írónő dolgozott. Állítása szerint azért írt itt szívesen, mert órákig ücsöröghetett kedvenc asztalánál, és közben sok más vendégnek jutott hely mellette.

The Elephant House

Fotó: August_0802 / Shutterstock

Az 1995-ben megnyitott kávé- és teaház a több mint 600 elefántot tartalmazó gyűjteményéről kapta a nevét, sokan mégis azért keresik fel, mert úgy tartják, asztalainál kezdődött Harry, Ron és Hermione története. Habár Rowling valóban sokat dolgozott ezen a helyen az első könyveken, saját állítása szerint a történet ötlete nem itt fogant. Ettől függetlenül a bisztró mosdója is megér egy látogatást: a falakat rajongók irkálták tele.

Greyfriars Kirk

www.youtube.com

IT'S REAL!! Tom Riddle's Grave (Lord Voldemort, Harry Potter) Greyfriars Kirkyard, Edinburgh

Ha jobban megnézzük a Greyfriars Kirk 17. századi temploma mellett nyújtózó temető sírköveit, ismerős nevekre bukkanhatunk. Itt nyugszik például az 1806-ban elhunyt Thomas Riddell és fia. Mondanunk sem kell, ők ihlették a világ egyik leghíresebb főgonosza, Voldemort Nagyúr eredeti nevét. Emellett Griffendél házvezető asszonya, Minerva McGalagony professzor nevéhez az írónő William McGonagall költő sírkövéről szerezhette az ötletet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET