Kutyaszánozás és medveles a havas Erdélyben

Lovasszán, zord fenyvesek, természeti csodák és főképp érintetlen természet. Második részünkben a Hargitára, majd a csodatévő sóvidékre, Parajdra kirándulunk!

Fotó: Getty Images


Míg az első részben megismerkedtünk a havas havasokkal és az erdélyi tél szépségeivel, most a Hargitára és Parajdra kirándulunk. Hótalpakat fel, fürdőruhát a táskába!

Csillagtúra a Hargitán

A Madarasi-Hargita Székelyföld legmagasabb hegye a maga 1801 méterével. Egy vulkáni kráter peremének része, ahogy a többi Hargita is. Sí- és kirándulóközpontja Székelyudvarhelytől 36 km-re található, 1650 méteres magasságban pedig a Madarasi Menedékház fogadja be a pihenni vágyó túrázókat. A ház ma már magánkézben van, és panzióként működve több mint 100 férőhelyes. Arra azonban érdemes figyelni, hogy mivel egy síterepen lévő népszerű pályaszállásról van szó, ezt választva ajánlatos időben szállást foglalni.

Viszont ha sikerült tábort ütnünk a környéken, akkor számos túra vár minket havas időben is. Nagy hóban mindenképpen hótalppal vagy túrasível induljunk, hacsak nem brutális edzőtúrát terveztünk… És megfontolandó a vezetett kirándulás ötlete is, helyi túravezetővel.

Hargitai menetrend

Fotó: Getty Images

Első nap bemelegítésként betervezhetjük a Szökő-vízesés felkeresését. Indulás – ahogyan a többi napon is – a menedékháztól. A túra hossza 5 km, a szintemelkedés 140 m, és részben körtúráról lévén szó más útvonalon közelítjük meg a vízesést, mint ahogy távozunk onnan.

A második napra időzítsük a csúcstámadást, így a hóviszonyok már nem lesznek ismeretlenek. A 3,6 km-es túrán le és fel is 180 m szintkülönbséggel kell megküzdenünk, a csúcs alatti szakaszon meredek emelkedőt (majd lejtőt) leküzdve. Túrabot kimondottan ajánlott, ahogy hágóvas is. A többi részen apró fenyők és borókacserjék között, lankás utakon vezet a kirándulás.

A harmadik napon Hargitafürdő felé vesszük az irányt, így ezt távozó vagy körtúraként is teljesíthetjük. A túra hossza 11 km, a szintemelkedés 150 m, a süllyedés viszont 460 m, ami nehéz hóviszonyok között bizony jócskán lelassíthatja a tempónkat. Útközben, ha úgy érezzük, még megmászhatjuk a Rákosi-Hargita és a Csicsói-Hargita csúcsát is. Ha sikeresen leértünk Hargitafürdőre, ne menjünk el a mofettázás, azaz gázfürdőzés lehetősége mellett. A mofetta a vulkáni utóműködés következménye, és a mérges gázoknak számos gyógyhatása ismert, csak be kell tartani néhány alapszabályt a fürdőzés során.

Parajdi wellnesstúra

www.youtube.com

Irány Parajd!

Parajdon óceáni maradvány a fehér arany, azaz a só, amely 3 km vastagságban található a település alatt, és már a római korban is bányászták. Ha csak könnyed mozgásra vágyunk, akkor útba ejthetjük a Só-szoros egy kilométeres tanösvényét, de a Parajdi-sóháton és a szorosban saját kedvünkre is barangolhatunk, felfedezve a különleges, teljesen egyedi felszíni formavilágot, amit a természet és a sóbányászat az évezredek során kialakított. Az összesen hatvan hektáros természetvédelmi terület a Só-hegyen található, és mivel csak 576 méter magas a csúcsa, viszonylag kellemes időjárási viszonyokra számíthatunk.

Persze vállalhatunk hosszabb túrát is, ha útba ejtjük a kerámiáiról híres Korondot és Tamási Áron szülőhelyét, Farkaslakát: így 45 km-es gyalogtúrának nézünk elébe, ezt viszont ajánlott három napra elosztani.

Mindenesetre, ha Parajd környékén barangolunk, vagy oda érkezünk egy hosszabb menet után, akkor abszolút kötelező a sóbánya és a nemrég felújított sós termálfürdő felkeresése, mivel mindkettő óriási élmény, gyógyhatásukról nem is beszélve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET