Gyógyír testnek és léleknek: a Hévízi-tó

Egy 17. századi útleírás szerint „ha Magyarországon bárhol megállsz, és leszúrod a vándorbotod, ott víz fakad". Bár ez a megállapítás túlzó, az azonban mégis tény, hogy a termál- és gyógyvízforrások száma tekintetében déli szomszédunk az első helyen áll Európában.

Fotó: 123RF

Magyarország valóságos termálvíz-nagyhatalom: az ország területének 70%-án található 30°C-nál melegebb természetes víz – jelenleg mintegy 500 termálvízforrás ismert. Ezek közül kiemelkedik az anyatermészet egyik csodálatos alkotása: a Hévízi-tó, amely 4,5 hektáros területével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizű tava, és messze földről vonzza a gyógyulni és pihenni vágyókat.

Világritkaság

Fotó: 123RF

A Zala megyei Hévíz város szélén található világhírű gyógytó Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Különlegessége, hogy míg a melegvizű tavak általában vulkanikus eredetű helyeken agyagos vagy sziklás terepen alakultak ki, a Hévízi-tó medre tőzegből áll. A 38 méter mély tavat az alján lévő forrásbarlang táplálja, ahonnan több, eltérő hőmérsékletű forrásból kb. 30 ezer liter víz tör fel percenként. A tó természeti környezete lenyűgöző: az 50 hektáros gondozott park, a vízfelszín felett lebegő páraréteg és a tó felszínén úszó vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) az édenkerti harmóniát idézik.

Gyógyító pihenés

Bár a hévízi fürdőkultúra alapjait a rómaiak rakták le a 2. században, a Balaton nyugati csücskében lévő Keszthelytől mindössze néhány kilométerre fekvő Hévízen a modern gyógyturizmus már több mint 200 éves múltra tekint vissza. A hévízi szállodák a legkülönfélébb fürdőket és szaunákat, kényeztető masszázsokat és az egészséges étkezés széles választékát kínálják. Szállásfoglaláskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy néhány szállodában a tóból származó gyógyvízzel töltik fel a medencét.

A gyógytó felszínén a víz hőfoka 33-35 °C, de a nagyon meleg nyári napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, 24-26 °C körül mozog. A kalciumot, magnéziumot, ként és radont tartalmazó gyógyvíz hőfoka és összetétele a fürdőzőkre nyugtatólag, pihentetőleg hat, kimagasló biológiai aktivitása pedig a benne található szerves vegyületeknek köszönhető.

Az egyedi összetételű hévízi gyógyvíz egy sor mozgásszervi, reumatikus és emésztőrendszeri panasz, valamint bőrproblémák kezelésére alkalmas. Ivókúraszerűen alkalmazva gyógyítja a gyomor- és bélhurutproblémákat, valamint az emésztési zavarokat. Egyéb kúraelemekkel kiegészítve a gyógyhatású, legendás víz hatása rendkívül tartós, a fürdővendégek akár hónapokig tartó tünetmentes időszakról számolnak be egy-egy hévízi tartózkodást követően.

Szabadidős tevékenységek

www.instagram.com

Egy hévízi fürdőzés azonban nemcsak gyógyításra, hanem kikapcsolódásra is kiváló program! Hévíz biztonságáról, vendégszeretetéről és az egész évben gazdag kulturális életéről is híres, azonban a festői természeti környezetben található város, illetve a környéke a szabadidő aktív eltöltésére is számtalan lehetőséget kínál. A lankás Zalai-dombságon és a környező erdőkben természetjáró túrákat tehetünk, de két keréken is felfedezhetjük a környéket a Hévízről induló kerékpárúton, amely becsatlakozik a Balatoni Bringakörútra, vagy kirándulást tehetünk a közeli Keszthelyre is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET