Világkörüli valóságshow

Ezeket a webkamerákat a világ legszebb és leghíresebb helyeire szerelték fel, és a "szemükön" keresztül mi is figyelhetjük, hogy zajlik itt az élet.

velence szent márk tér
Fotó: 123rf

Bár már látjuk a fényt az alagút végén, a világ még nem állt vissza teljesen a normál kerékvágásba. Ezekkel a webkamerákkal azonban újabb fotelkalandra nevezhetünk be, és fedezhetjük fel a leghíresebb nevezetességeket a világon. Virtuális kastélytúra után jöjjön egy kis városnézés!

Etna, Szicília, Olaszország

Nehéz volt az utóbbi időben kikerülni a szicílíliai vulkanikus hegyről, az Etnáról szóló híreket, hiszen hetek óta aktív. A rétegvulkán 3329 méter magasan emelkedik a csodás olasz falvak fölé, ezzel Európa legmagasabb vulkanikus hegye, de a kitörések miatt folyamatosan változik a mérete. A hegy jelenleg is aktív, és mint mindig, most is nagyon érdekes kutatási adatokkal szolgál. Most a Skyline oldalán megnézhetjük az Etnát, ha újra pöfékelni kezd. Ha kíváncsiak vagyunk az elmúlt egy napra, a videó alatt time lapse módra is állíthatjuk a közvetítést.

Siratófal, Jeruzsálem, Izrael

Fotó: 123rf

Siratófal, háttérben pedig a Sziklamecset, Jeruzsálem

A zsidók, a keresztények és a muzulmánok szent helye Jeruzsálem, de talán az egyik legősibb és legfontosabb spotja a Siratófal, azaz a már leomlott Második templom egyik támfala, amely i.e. 516-ban épült. A Siratófal webkamerás közvetítésén a bal oldalon a férfiak imádkoznak, a jobb oldalon a nők mehetnek a falhoz – érdemes a közvetítésen azt is megfigyelni, ahogy a nők „tolatva" hagyják el a leválasztott területet, ugyanis nem szabad a falnak hátat fordítaniuk. A háttérben az aranykupolás Sziklamecset látható, amely szintén Jeruzsálem egyik jelképe, és az iszlám legfontosabb szent helye.

Róma, Olaszország

Fotó: 123rf

Spanyol lépcső, amikor nincs járvány, Róma

Rómában 2 webkamerát is érdemes csekkolni, mindkettőnél megdöbbentő, hogy tavasz közepe van és szinte nincs ember a felvételeken, békeidőben tömeg van a Trevi-kútnál és a Spanyol lépcsőnél is. Utóbbinál ráadásul egy széles bevásárlóutca is van, csupa olasz és nemzetközi divatmárka üzlete, kirakata vonzza egész évben a turistákat, most jó, ha 20 ember látható az élő videón.

London, Nagy-Britannia

Fotó: Unsplash

London belvárosa

London történelme olyan gazdag, hogy lépten nyomon látnivalóba, érdekességekbe botlunk. Mivel a járvány lehetetlenné teszi, hogy a közeljövőben turistaként Londonba betegyük a lábunkat, próbáljuk ki a tematikus és virtuális városnézést a Footprints of London oldalán. A londoni virtuális túrák ötvözik az élő videóhívásos prezentációkat a történelmi előadásokkal. A Footprints akkreditált idegenvezetői tartják az előadást, a témákat persze nekünk kell kiválasztani és megvásárolni a 6 fontos jegyet. Ilyen és ehhez hasonló című túrák vannak: Subterranean London, Art Deco Theatreland, Tracing the Tudors és Adventures in Shakespeare's Bankside: Bears, Bards and Bawds.

Madrid, Spanyolország

Fotó: Unsplash

Atocha főpályaudvar, Madrid

A Hey Go oldalán szintén szervezett városnéző túrákon vehetünk részt, akár Madridban, Lyonban, Cuzcóban vagy Kiotóban. Minden nap 12 túra van, amire előre is foglalhatunk magunknak helyet: a 45 perces idegenvezetést helyiek tartják, akik jól ismerik a város sajátosságait, érdekességeket, amelyeket lehet, hogy hátizsákos turistaként nem tudnánk meg senkitől. A Hey Gónál pluszpont, hogy a chatfunkcióval interaktívvá tehetjük az idegenvezetés, minden kérdésünkre választ kaphatunk. A virtuális túrákon a legnépszerűbb téma persze az, hogy a világ egyes helyein most milyen fázisban van a pandémia és milyen szigorúak a korlátozások, vagy hogy hogyan érinti a helyieket a koronavírus-járvány. A kínálatban jelenleg 636 túra van 122 különböző (és egyre növekvő) helyszínnel. Amíg nem lehet utazni, vigyáznunk kell, nehogy Hey Go-függők legyünk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET