A jövő repülőgépe, ami 20 perc alatt teszi meg a London és New York közötti távolságot

A hangsebesség sokszorosára lehet majd képes utasszállítók esetében is.

szuperszonikus drón tesztelés közben

Nemrég sikeresen a levegőbe emelkedett az a szuperszonikus drón, amely egy forradalmian új hajtómű kifejlesztésének fő eleme. A Venus Aerospace által fejlesztett eszköz fontos lépcsőfok a jövőbeni hiperszonikus — azaz a hangsebesség többszörösét is meghaladó gyorsaságú — légi közlekedés megvalósulása felé.

Egy levegőből indított platform és egy rakéta-szárnyas konfiguráció használata lehetővé tette számunkra, hogy olcsón és gyorsan eljussunk az RDRE hiperszonikus hajtómű teszteléséhez. A csapat profi módon hajtotta végre a feladatot, és rengeteg adattal rendelkezik, amelyeket a következő repüléshez már felhasználhatunk

— fejtette ki nyilatkozatában Andrew Duggleby, a Venus Aerospace technológiai igazgatója és társalapítója.

A 2,5 méter hosszú és 300 kilogramm súlyú drónt egy másik repülőgépről dobták le közel 3500 méteres magasságból.

A robotrepülőgép elérte végül a 0,9 Mach — nagyjából 1100 kilométer per órás — sebességet is, miközben 16 kilométert szállt a levegőben.

Ez is érdekelhet: Milyen lesz a jövő repülő-üzemanyaga?

www.youtube.com

Venus Aerospace Inaugural Supersonic Drone Flight

Bár a szuperszonikus drónok úgy hangozhatnak, mintha a jövőből érkeztek volna, a koncepció nem igazán új. Az amerikai légierő az 1990-es évek eleje óta célpontként használ saját fejlesztésű technológiákat a légvédelmi és a felderítő repülőgépeik tesztelésére — olvasható a Luxurylaunches cikkében.

Azonban minden ilyen szuperszonikus drónt eddig hagyományos sugárhajtóművekkel szereltek fel.

A Venus Aerospace alkotása azonban ettől eltér: úgy tervezték, hogy egy forradalmi RDRE — forgó detonációs rakétamotor — hajtómű működtesse.

Ezt is olvasd el! Ez az új repülőgép hatalmas mérföldkövet jelent a Wizz Airnél

Ebben a rendszerben az üzemanyag és az oxidálószer egy gyűrű alakú csatornában található zárt körkörös pályán gyullad be. A detonációból eredő lökéshullámok pedig önállóan tartják fenn az égési reakciót.

Az RDRE hajtóművek nemcsak könnyebbek és egyszerűbbek, hanem legalább 15%-kal hatékonyabbak is a hagyományos motoroknál.

Mit hozhat a jövő?

A texasi székhelyű vállalat a forradalmi hajtóművet a Stargazer nevű hiperszonikus űrrepülőgép megalkotásához fejleszti. A cég közleményében az áll, hogy a gép képes lesz akár 9 Mach — azaz 11 ezer kilométer per órás — sebességgel is hasítani az égen.

Amikor ez megvalósul, az drasztikusan, mindössze egy órára csökkentheti például a San Franciscóból Tokióba vezető út idejét, de 20 perc alatt teljesíthető lesz a London-New York közötti közel 5500 kilométeres távolság is.

Ennek megvalósulását azért a közeljövőben ne várjuk még, de kijelenthetjük, hogy a megvalósítás határozottan jó irányba halad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET