Hírek a nagyvilágból – Norvégiától Japánig

A világ leghosszabb szerelmes verse, egy új luxusvonat és egy kis skandináv dizájn.

A turizmusban akkor sem áll le az élet, ha épp nagyon korlátozottak is a lehetőségek, hogy igénybe vegyük a szolgáltatásokat. Sokan döntenek a fejlesztések mellett, hogy ha visszatérünk a normál kerékvágásba, még szebb, még jobb, még izgalmasabb színben tündököljön a világ.

Szerelembank

Idén lesz 175 éve, hogy megjelent a világ leghosszabb szerelmes verse. Bár Andrej Sládkovič már 1844 telén papírra vetette a szlovák romantika egyik legjelentősebb művét, a Marína csak két év múlva jelent meg nyomtatásban. Ha szeretnénk beleolvasni a remekműbe, egyúttal pedig a Valentin-napot is megünnepelnénk, érdemes ellátogatnunk Mária Pischlová szülőházába. Ő volt ugyanis Sládkovič múzsája, akihez olyan klasszikussá vált sorokat intézett, mint a „lehet, kioltom éltemet, | lehet, nem élet nékem az élet, | de nem szeretni nem lehet!"

A 16. század első felében épült történelmi épület Selmecbányán található. Jelenleg szerelembankként működik: a falai között találjuk a világ első szerelmi széfjét. Az egyik helyiségben beszélő olajfestmények, egy másikban szerelemmérő várja a látogatókat. Ha az intézmény a járvány miatt továbbra is zárva tartana, vegyük igénybe online szolgáltatásait, küldjünk például egy szerelmes e-mailt Sládkovič kézírásával.

Norvég dizájnútlevél

Hat éven át tartó fejlesztés után elkészültek a norvégok új útiokmányai, amelyek célja elsősorban az állampolgárok és az adatok biztonságának növelése volt – ha pedig a skandinávok fejlesztenek valamit, onnan a dizájn sem hiányozhat. A Neue Design Studio által megalkotott hivatalos papírok a funkció mellett különböző vizuális történeteket mesélnek el az oldalakon a norvégok számára legfontosabb motívummal, a természettel a fókuszban: a nappali panorámák UV-fényben éjszakai látképre váltanak.

Virtuális élmények tárháza

Egyre több cég dobja be magát a pandémiára reflektálva, így tesz az Amazon is, amely igencsak kibővítette kínálatát a virtuális utazási élmények terén. A szolgáltatások jóval túlmutatnak az online vásárláson és streamingen, a felhasználók a világ számos pontjáról, majd' kétszáz élményt kínáló listáról válogathatnak. Buenos Aires-i tangóleckék, ősi japán textilfestőkurzus, mexikói salsakészítő workshop, s a csúcs: mágiarituálé, egyenesen New Orleansből.

Japán luxusvonat

A japánok tesznek róla, hogy a világjárvány idején is bővítsük a bakancslistánkat – ha másképp nem, legalább képzeletben –, hiszen egy újabb luxusvonatot indítottak útjára öt festői útvonalon. A szerelvény tervezője ugyanaz, aki a távol-keleti Orient Expresszként elhíresült, több mint féléves várólistával rendelkező Hét Csillag sétavonatot is tervezte. A 36+3 névre keresztelt vonat azonban nem kínál ott alvást, mindössze egynapos kirándulásokat az ország négy nagy szigete közül a legdélebbi Kjúsú olyan látnivalóival, mint az aktív Aszo vulkán, a lenyűgöző azáleamezők vagy a természet alkotta termálforrások.

AMI MÉG ÉRDEKELHET