Autómentes főváros? Vajon hol?

Januári utazási kishíreink.

Fotó: Shutterstock

Utazási híreink közt olajfúrótorony-inspirálta vidámpark, milánói zöldítés és berlini nyugalom. Lehetséges vajon autó nélkül élni? (Spoiler: a múltban már sikerült.)

Ezek Európa okos fővárosai 2022-ben

Valencia és Bordeaux lett 2022-ben Európa két intelligens fővárosa. A két város kulturális örökségével, konyhájával és programkínálatával eddig is sok látogatót vonzott, de a turizmus újraértelmezésében is élen járnak: helyi szereplőket vonnak be, akadálymentes, futurisztikus kulturális épületeket húznak fel, zöldítenek, digitális szolgáltatásokat alkalmaznak.

Jégbarlang Ausztriában

Fotó: Shutterstock

A síélmények mellett nem mindennapi lehetőséget kínál az ausztriai Hintertux-gleccser. Egy háromezer méter magasságban nyíló hókapu ugyanis egy jégbarlang belsejébe vezet. A Natur Eis Palastban tapasztalt vezetők kísérik befagyott vízesések és gleccsertó mellett a látogatókat, akik SUP-pal és gumicsónakkal is felfedezhetik belülről a gleccsert, sőt megmártózhatnak a jeges vízben.

Hárommillió fát ültetnének Milánóban

Fotó: Shutterstock

A milánói Erdősíts nevű kezdeményezés nem kevesebbet tűzött zászlajára, mint hogy 2030-ra 3 millió fát fognak elültetni a város sűrűn beépített köztereire, házak teraszaira és tetőire. Ez azt jelentené, hogy minden milánóira jutna egy új fa. Az ültetéssel szeretnék ellensúlyozni a klímaváltozás hatásait, tisztítani a levegőt és hűsíteni a várost.

Az autómentes Berlin nem utópia!

Berlin rendszeresen előkelő helyen szerepel az élhető városok listáján. Ezúttal a helyiek arról szeretnének népszavazást tartani, hogy az S-Bahn vonalán belül kitiltsák az autókat, és a felszabaduló 17 négyzetkilométernyi parkolót zöldítsék és közösségi tereket alakítsanak ki. Ha ez megvalósul, ez lesz a világ legnagyobb autómentes városi övezete.

Újraértelmezett olajfúrótorony

Fotó: Shutterstock

Ez még egyelőre olajfúrótoronyként szórakoztatja a munkavállalókat

A Közel-Keleten élen járnak a turisztikai szolgáltatások fejlesztésében: a Perzsa-öbölben most egy olajfúrótorony inspirálta extrém park kialakítását tervezik. A 150 ezer négyzetméteres komplexumban hullámvasutak, óriás vízi park, bungee jumping, ejtőernyőzés és zipline közben feszegethetik határaikat az adrenalinfüggők.

AMI MÉG ÉRDEKELHET