Zaujímavosti o volejbale, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Volejbal je po futbale celosvetovo druhý najhranejší šport sveta. Dá sa hrať a trénovať kdekoľvek a precvičuje vám väčšinu svalových partií, kým srdcový rytmus je stále na 60 – 80 % svojho maxima. Za hodinu hry spálite až 500 kalórií. Viete však, ako tento šport vznikol a aké sú jeho základné pravidlá?

Foto: Shutterstock


História volejbalu

Foto: Pexels

V roku 1895 hľadal učiteľ telesnej výchovy William G. Morgan v Massechusetts tímový pohyb, ktorý by bol menej drsný než basketbal, no stále bol atletickým športom, ktorý si môžu zahrať deti aj starší ľudia. Hľadal hru, pri ktorej by nebolo nutné behať. A tak len 16 kilometrov od rodiska basketbalu vznikla hra s názvom mintoneta. Bola to hra inšpirovaná bedmintonom a prvkami bejzbalu, tenisu a hádzanej. Diváci si hovorili, že hráči po sebe loptu strieľajú (po anglicky volley), čo sa rýchlo uchytilo a hra zmenila názov na volleyball – volejbal.

Do Európy ho priniesli americkí vojaci počas prvej svetovej vojny. Na olympijských hrách sa volejbal hral po prvý raz až v roku 1964 v Tokiu, hoci po prvý raz bola hra ukázaná na olympijských hrách v Paríži už v roku 1924. Vo svete je populárny najmä v Brazílii, Spojených štátoch, Japonsku či na Kube. V Európe mu dominuje Taliansko, Holandsko, ale svoju silnú základňu má aj v Poľsku, Nemecku, Srbsku či v Bulharsku.

Pravidlá volejbalu

Foto: Pexels

Volejbal hrá šesť hráčov, ktorí rotujú pri získaní bodu v smere hodinových ručičiek. Cieľom je dostať loptu na zem na protihráčovej strane ihriska. Ihrisko má 18 x 9 metrov. Každý hráč sa však lopty môže dotknúť len raz a na jednej strane ihriska sa tak môže stať len trikrát, kým lopta smeruje na protivníkovu stranu. Ak lopta dopadne na čiaru, počíta sa, že je „in“. Hráči sa nesmú dotknúť siete ani stúpiť na protihráčovu polovicu ihriska. Hrá sa do 25 bodov v jednom sete, vyhráva tím, ktorý prvý vyhrá 3 sety. Ak je po štvrtom sete stav nerozhodný, hrá sa rozhodujúci piaty set do 15 bodov. Výška siete sa líši podľa veku a pohlavia a pohybuje sa od 224 do 243 cm.

Plážový volejbal

Foto: unsplash

Rozdiel medzi bežným a plážovým volejbalom nie je tak miesto ako povrch. Plážový volejbal sa nemusí nutne hrať na pláži, ale musí byť na piesku. Jeho pôvod sa začal na pláži Waikiki na Havaji. Plážový volejbal, ako ho poznáme dnes, ale vznikol v 30. rokoch minulého storočia v Santa Monice, v Kalifornii. Paul Johnson, člen tamojšieho klubu, sa rozhodol hrať, aj keď sa väčšina hráčov nedostavila. A tak hrali len štyria – dvojica na každej strane. Dodnes sa plážový volejbal hráva s dvomi hráčmi na každej strane. Lopty sú však o niečo väčšie než tie pri bežnom volejbale.

Pikošky a zaujímavosti o volejbale

Foto: Pexels

  • Hráči v priemere vyskočia za hru až tristokrát.
  • Najdlhšia hra sa hrala 101 hodín v januári 2017. V holandskom Amstelveene sa hralo 63 zápasov, 338 setov a skórovalo sa 14 635 bodov.
  • Volejbal je jediný olympijský šport, v ktorom pravidlá hráčovi zakazujú, aby mal toho oblečeného príliš veľa.
  • Lopta váži v priemere 270 gramov.
  • Najrýchlejšie podanie mal Wilfredo Leon z Talianska, ktorého podanie letelo rýchlosťou takmer 135 km/h.
  • Po odpískaní musí podávajúci hráč podať do ôsmich sekúnd, inak jeho tím stráca bod.
  • V priemere sa akcia vo volejbale odohrá do 10 až 15 sekúnd. No najdlhšie sa lopta udržala vo vzduchu až 1 minútu a 35 sekúnd.
  • Na zápas Poľska proti Srbsku sa v roku 2014 prišlo pozrieť rekordných 63 000 divákov.
AMI MÉG ÉRDEKELHET