50 eurónk bánhatja, ha vezetés közben hó vagy jég van az autónkon

Ekkora összegre büntethet meg a rendőr, ha télen nincs kedvünk teljesen letisztítani az autónkat.

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években a teleket Szlovákiában is a szélsőségek jellemzik: vagy nagyon meleg van, vagy hirtelen hatalmasat esik a hőmérséklet és rengeteg hó hullik. Utóbbi esetben könnyen megtörténhet, hogy a reggel váratlan meglepetést tartogat a számunkra, de hajlamosak vagyunk elintézni a dolgot azzal, hogy a hó úgyis elolvad – ezért pedig csak a legszükségesebb mértékben tisztítjuk le az autónkat. Így aztán nem lepődhetünk meg azon, ha a rendőrjárőr megállít, és 50 euróra megbüntet.

Bírság a havas autóért

Fotó: Pixabay

A közúti közlekedésről szóló törvény (konkrétan a 38. cikkely 4. bekezdése) ugyanis kimondja, hogy vezetés közben nem lehet az autón hó és jég sem. Az előírás megszegéséért pedig bírságot helyez kilátásba. Azaz a jármű megtisztítása lényegében törvényi kötelezettségünk, de nem csak ezért nem szabadna elmulasztani.

Ezt olvastad? 5 tipp arra, hogyan szállítsunk síléceket autóval

Biztonsági szempontok

Képzeljük el, hogy egy olyan autó mögött megyünk, amelyről nem söpörték le az összes havat, s az egy váratlan pillanatban megmozdul és a mi autónkon (vagy akár a gyalogosok arcában) landol. Jobb esetben csak egy kis ideig nem látunk ki az autónkból, de az is megtörténhet, hogy a jeges hó kárt okoz a kocsinkon, vagy akár baleset is lehet a vége. Az ilyen sofőrnek alighanem jól beolvasnánk – és biztosan nem szeretnénk az ő helyében lenni. Ezért mindig alaposan tisztítsuk meg az autónkat, semmilyen sebességnél, még autópályán sem szabad, hogy hó- vagy jégdarabok potyogjanak le róla.

Nem csak a (motorház)tetőt

A törvény konkrétan előírja azt is, hogy hó és jég a jármű egyetlen részén sem lehet: sem a motorháztetőn, sem a tetőn, sem a csomagtartó fölött, az ablakokon, a szélvédőn, az ajtókon vagy a fényszórókon, de még a rendszámtáblán sem. A nem teljesen olvasható rendszám vagy a megtisztítatlan fényszórók miatt további bírságokat kaphatunk. Ezekre a helyekre főleg olyankor ügyeljünk, amikor behavazott utakon közlekedünk. (A porhó főleg az autó hátsó részén hajlamos megtapadni.) Ha valami miatt megállunk, érdemes elöl és hátul is lesöpörni a havat a rendszámról, és természetesen a fényszórókról és a hátsó lámpákról is – beleértve a hátsó ablakon levő harmadik féklámpát is.

Hogyan tisztítsuk meg az autót a hótól?

Fotó: Shutterstock

Első lépésben szerezzünk be egy megfelelő hóseprűt. Ha nem vagyunk túl magasak vagy nagyobb az autónk (pl. SUV), egy padlóseprű is jó szolgálatot tehet – abban az esetben, ha puha sörtéjű, egyébként megkarcolhatja a lakkot. A havat először mindig a tetőről söpörjük le, aztán jöhetnek az üvegfelületek, majd a motorháztető és a fényszórók. Más sorrendben csak pluszmunkát okoznánk magunknak

Az ablaktörlőket inkább hajtsuk fel

Ha komoly lehűlés várható, érdemes felhajtani az ablaktörlőket, így nem fagynak oda a szélvédőhöz. Ellenkező esetben feleslegesen nyúzzuk a rajtuk levő gumiréteget, ami miatt gyakran kell őket cserélni. Ha mégis váratlanul érne a havazás vagy a fagyás, óvatosan lazítsuk meg és hajtsuk fel őket. Győződjünk meg róla, hogy nincsenek rajtuk odafagyott hódarabkák – ezek ugyanis lehetetlenné teszik az ablaktörlést, illetve ehelyett egyre kevésbé fogunk kilátni az autóból.

Még egy jó tanács a végére: semmi értelme, hogy az egész napos havazásban akár ötször is letisztítsuk az autót. Inkább várjuk meg, amíg eláll a hóesés, akkor viszont ne tétovázzunk – ha ugyanis megfagy a hó (vagy épp erőteljesen elkezd olvadni), sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET