Hogyan csomagoljunk helytakarékosan?

csomagolás bőrönd
Aki gyakran utazik, tisztában van vele, hogy észszerűen, helytakarékosan csomagolni kész művészet. Fontos a kényelem, de az is, hogy minden praktikus dolog beférjen a hátizsákba. Összegyűjtöttünk néhány tippet.


A helytakarékos csomagolás alapelve, hogy elfelejtjük az olyan mondatokat, mint az „ez még jól jöhet". Csakis azok a dolgok jöhetnek számításba, amelyekről biztosan tudjuk, hogy szükségünk lesz rájuk. Ezért célszerű a holmit előbb az ágyra pakolni – ha egyből a hátizsákba rakjuk, állandóan az lesz az érzésünk, hogy valamit elfelejtettünk.

​Miért jobb a hátizsák a bőröndnél?

Unsplash/Andrew Neel

Akár repülővel, akár autóval utazunk, a hátizsák a legkézenfekvőbb megoldás. Bár megszoktuk, hogy menő magunk után húzni a bőröndöt, jusson eszünkbe, hogy számtalan lépcsőt meg kell másznunk, vagy adódhat olyan helyzet, amikor futnunk kell – bőrönddel pedig ez nem a legegyszerűbb. A hátizsák kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy vízhatlan, de egyúttal kényelmes legyen. Vásárlás előtt teszteljük le: lehetőleg vékony pólóra vegyük fel, ne vastag ruházatra, mert csak így fogjuk érezni, nem kényelmetlen-e. A helytakarékos csomagoláshoz 30-40 literes hátizsák a megfelelő. Érdemes több különálló rekesszel és oldalsó zsebbel ellátott darabot választani. Alapelvárás, hogy a cipzára minőségi legyen, mivel a hátizsák ezen részének kell a legtöbbet kibírnia. A cipzárhoz nem árt beszerezni egy pici lakatot is, mert így nem kell azon izgulni, hogy egy óvatlan pillanatban valaki elemel belőle valamit. A hátizsák mellett egy kisebb válltáska is jó szolgálatot tehet, ha a célállomáson tervben van pár kisebb kirándulás is.

​Öltözék

A ruhaneműk esetében alapvető dolog, hogy összetekerve csomagoljuk be őket, mert így minden egyes darabbal helyet spórolhatunk, ráadásul a „hengerek" jól illeszkednek egymáshoz. A zoknikat érdemes a cipők belsejébe tenni. Mivel mindenki szeret felkészülni az időjárás szeszélyeire, megéri áldozni a minőségi termékekre, softshell dzsekikre, fleece-ből vagy merino gyapjúból készült ruhadarabokra. Viseljünk inkább több vékony réteget, ami biztosítja a kellemes testhőmérsékletet – a vékony ruhadarabok pedig kevesebb helyet is foglalnak. Lehetőleg kerüljük a farmert, amely nehéz és lassan is szárad – a magasabb páratartalmú helyeken gyakorlatilag folyamatosan vizesnek fogjuk érezni magunkon. Ellenben egy lecipzározható nadrág vagy egy multifunkciós kendő mindig jó szolgálatot tehet. Szintén fontos alapelv, hogy felejtsük el az „ahány nap, annyi pár zokni és alsónemű" szabályt. Ha este gyorsan kimossuk őket kézzel, reggelre minden gond nélkül viselhetők lesznek, vagyis kevesebb is elég belőlük az útra.

​Kozmetikai szerek

Akár a repülőgépek kézi poggyászának méretei miatt vagyunk korlátok közé szorítva (legfeljebb 100 ml-es kiszerelésben vihető a fedélzetre folyadék, összesen egy liter), akár más okból spórolunk a hellyel, mindenképpen érdemes a sampont és a tusfürdőt apró, újratölthető flakonokban vinnünk. Ideális, ha 2 az 1-ben terméket választunk. Az otthon használt tusfürdőt is átönthetjük kisebb flakonba, így megspórolunk némi súlyt. Nem csak repülőgépen érdemes zárható ZIP tasakokba rakni őket (ahol az ellenőrzéskor kérni fogják, hogy mutassuk meg, mit tartalmaznak): senki sem örül annak, ha az utazása során a hátizsákban kiömlött sampon teszi tönkre a holmiját. A fogorvostól kérjünk egyet azokból a kis tubusos fogkrémekből, amelyeket a forgalmazók ajándékként szoktak a rendelőkben hagyni. Jóval praktikusabbak hagyományos méretű társaiknál, amelyeket úgysem tudunk elhasználni egyetlen utazás alatt. Érdemes magunkkal vinni szappant is, amely nemcsak mosakodásra, hanem mosásra is használható. Ha beüti a böngészőjébe az „utazási törölköző" szókapcsolatot, számtalan webshopot talál majd, ahol meg lehet venni ezeket a miniatűrre összecsomagolt, extrém gyorsan száradó törölközőket, amelyek pokrócként is megfelelőek a tengerparton vagy egy piknik során.

​Praktikus apróságok

Egy jó minőségü kamerával felszerelt okostelefon megspórolja a fényképezőgép és a navigáció helyét a csomagban. Így a jegyek vagy egy szállás lefoglalása, az információkeresés sem fog gondot okozni, mint ahogy a közösségi hálókon is gyorsan megoszthatjuk másokkal az élményeinket. Éppen ezért mindenképpen szerezzünk be egy powerbanket, és azt, illetve magát a mobilt is mindig töltsük fel, amint erre alkalmunk nyílik. Utazáskor olyan apróságok is jó szolgálatot tesznek, mint az összecsomagolható kulacs, a füldugó, az alvómaszk vagy a felfújható nyakpárna. Ne feledkezzünk el néhány alapvető gyógyszerről sem, de nem szabad túlzásba esni: egy levél ibuprofen vagy acilpirin, széntabletta, hányinger elleni szer és sebtapasz bőven elég. Végső soron úgyis meg lehet venni szinte bármilyen gyógyszert mindenhol a világon – mint ahogy a kozmetikumokat vagy a ruhaneműt is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET