Varázsoljunk mediterrán hangulatot a kertbe!

Egy mediterrán kertről általában korábbi utazásaink emlékei, esetleg híres filmek jelenetei jutnak az eszünkbe, és sóvárogva gondolunk arra, hogy szívesen töltenénk itthon is ilyen paradicsomi környezetben a szabadidőnket. Jó hír, hogy egy kis kompromisszummal a saját kertünkbe is varázsolhatunk egy darabka Mediterráneumot!

mediterran kert tenger
Fotó: 123rf

Mediterrán növényeknek azokat a fény- és melegigényes fákat, virágokat és fűszereket nevezzük, amelyek igénylik pihenésükhöz a hűvös, de nem – vagy csak enyhén – fagyos telet. Kifejezetten napos vagy félárnyékos kertbe, illetve teraszra ideálisak. Bár a mediterrán növények jelentős része Szlovákiában csak cserépben nevelhető, de köztük is vannak kivételek!

Milyen növényeket válasszunk?

Fotó: 123rf

A varázslatos mediterrán atmoszférát a Földközi-tenger mellékének legelterjedtebb virágai és növényei – leanderek, pálmafák, citrom- és narancsfák, olaj- és fügefák, trópusi hibiszkuszok, banánfélék és színpompás bougainvilleák – által érhetjük el. Külön említést érdemel a vidám lila színű, illatos levendula (Lavandula officinalis), amely nemcsak dísznövény, hanem a provence-i és a gyros-fűszerkeverékek egyik alapanyaga, ráadásul Szlovákia jelentős részén szabad földben is áttelel. A füge (Ficus carica) télállóság tekintetében a levendulával vetekszik, akár mínusz 15-18 fokot is kibír. Megjelenésével, tenyeres leveleivel édenkerti harmóniát kölcsönöz kertünknek, de termést csak az ország déli régióiban, védett helyre ültetett fügebokrokról remélhetünk.

A gránátalma (Punica granatum) közel-keleti mítoszokat megidéző növény, mely nyár elején hozza páratlan szépségű, élénkpiros virágait, ráadásul egyes fajtái a hazai viszonyok közt szabad földbe kiültetve is áttelelnek. A „legmediterránabb" dísznövény a leander (Nerium oleander), mely tavasztól késő őszig ontja piros, sárga, rózsaszín vagy fehér virágait. Alapvetően igénytelen növény, a bőséges locsolást, a rendszeres tápoldatozást és a tűző napsütést mámorítóan illatos virágözönnel hálálja meg. Minimális öntözés mellett 0-5 fokon akár egy sötét garázsban is átteleltethető.

Kevesen tudják, hogy több pálmaféle akár mínusz 15 fokot is tolerál. Erre jó példa a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), mely védett mikroklímájú, huzatmentes helyre négyéves korától kiültethető. A téltűrő banán (Musa basjoo) pedig már a trópusi felé tolhatja el a mediterrán hangulatot. Csak a gyökere fagytűrő, melyet télire alaposan takarni kell avarral. Bár a növény szára és levelei az első komolyabb fagyoktól elpusztulnak, azonban az áttelelő rizómából tavasszal robbanásszerűen törnek elő a friss hajtások, melyek néhány hónap alatt akár a 2-3 méteres magasságot is elérhetik.

Illatok és ízek

Fotó: 123rf

A pompás virágokon kívül a mediterrán kerthez hozzátartoznak a fűszernövények is. Az illatos oregánó és a rozmaring (Rosmarinus officinalis) antibiotikus hatásúak és egyben kiváló húsfűszerek is, a zsálya (Salvia) pedig segíti a zsíros ételek emésztését. Mindhárom növény jól tolerálja a telet, ezért a kertbe is kiültethetők. Természetesen nem feledkezhetünk meg a nem télálló, de cserépben könnyen tartható, dús aromájú bazsalikomról (Ocimum basilicum) sem, mely az olasz konyha elengedhetetlen fűszernövénye, saláták fontos alkotórésze és a pesto szósz alapja.

A kertünk adottságainak megfelelően kiválasztott növényekkel, stílusos terrakotta cserepekkel és persze egy csipet fantáziával a saját mediterrán kertünkben minden napunk nyaralás lehet!

AMI MÉG ÉRDEKELHET