Milyen a tökéletes kerékpáros sisak?

Színes vagy elegáns, dizájnos vagy szuperprofi... Ma már mindenki megtalálja a neki valót, csak épp választani nem könnyű.

Fotó: 123RF

Ha belterületen nem is kötelező, bármikor jó szolgálatot tehet. Szerencsére ma már nemcsak szépek és menők a bukók, hanem jól szellőznek, szigorú tanusítványoknak felelnek meg, és akár office casual dresszkóddal is jól mutatnak. Nagy Árpád, az Ultimate eBIKE szakértője elárulja, melyek azok a legfőbb szempontok, amelyeket a külcsín mellett érdemes megfontolni vásárlás előtt. Mindemellett megmutatjuk az év legmenőbb kerékpáros sisakjait is, amelyekben szabadabban, lazábban, mégis biztonságosabban tekerhetünk a városban vagy azon kívül, ha a családdal kerékpártúrára indulnánk a vakáció alatt.

Nem kötelező, de ajánlott

A KRESZ szabályai szerint, míg a motorosoknak és robogósoknak kötelező a fejvédő viselése, addig a kerékpárosok, görkorcsolyások, deszkások és rolleresek a legtöbb esetben maguk dönthetnek arról, hogy viselnek-e a bukósisakot.

Jelenleg csak a lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett közlekedő kerékpárosoknak, valamint az S-pedelec elektromos kerékpárokon közlekedőknek kötelező a bukósisak használata.

Sokak élete múlt már rajta

A szakember szerint tekerjünk nagyvárosi utcákon vagy épp erdei, hegyvidéki utakon, kritikus helyzetben az életünk múlhat rajta, hogy van-e rajtunk fejvédő.

„Engem huszonöt évvel ezelőtt az motivált az első sisakom beszerzésére, hogy egyszerűen alapfeltétele volt az MTB Maraton-sorozat versenyein való részvételnek. Pár évvel később nagyon hálás voltam ezért, amikor egy kicsúszás során a vasúti átjáró korlátjával a fejvédőm találkozott először. Akkori bukósisakom kiválasztásakor még nagyon szerény volt a választék, és csak egy szempontom volt: a dizájn. Ma már azonban sokkal szélesebb a kínálat, ezért vásárlás előtt érdemes átgondolni a legfőbb kritériumokat" – állítja szakértőnk, Nagy Árpád.

De mi alapján válasszunk?

Fotó: Getty Images

1. Stílus
Hagyományos vagy állvédős (full face) sisak? Az előző az elterjedtebb, utóbbit jellemzően a downhill kerékpárosok és az e-rolleresek használják. Az állvédő sokszor olyan fontos lehet, mint a fogmosás, ha fogaink megőrzéséről van szó.

2. Sild
Az országúti kerékpárosok – a testhelyzetük miatt – a sild nélküli sisakokat használják, hogy a napellenző ne akadályozza őket a látásban. A többi bringásnál azonban kifejezetten előnyös lehet a sild, mert nemcsak extra árnyékot ad, hanem a napszemüveg becsillanását is megakadályozza. A gyermeksisakoknál a sisak anyagából kialakított ellenző az orrnak és az arcnak ad többletvédelmet.

3. Méret
Ne bagatellizáljuk el a fejvédő méretét! Ha az nem illeszkedik pontosan a fejünkre, tekerés közben a rázkódás hatására könnyen a szemünkbe csúszhat, esés közben pedig elmozdulhat. „Az első választásom anno egy Bell Memphis sisak volt. Vásárlásánál itt is hibáztam. Egy mérettel elszámoltam magam, és ezen a vastagabb pótszivacsok sem segítettek" – avat be Nagy Árpád.

Ma a legtöbb típus két-három alapméretben érhető el, de három-öt centiméteres határok között tovább állítható a belső körméret, egy műanyag hevederrendszerrel lehet elvégezni a finomszabályozást. Ha kicsi a sisak, vagy szűk, fejfájást okozhat. Ha a hajunkat hátul összefogva hordjuk, ellenőrizzük, hogy van-e hely a copfunknak.

4. Szín
A világos színek kevésbé melegszenek a napon, sőt mint ismert, a fehér visszaveri az UV sugarakat, ami a bukósisak tartósságához is hozzájárul.

„Első sisakom egy gyönyörű fekete darab volt. A következő három már fehér" – osztotta meg velünk Árpád korábbi hibáját, amelytől ma már óva int mindenkit.

5. Súly
Ha csak rövidebb távokat tekerünk, nincs nagy jelentősége. Ha azonban hosszabb kerékpártúrákra készülünk, fontos a tömeg.

„A harmadik fejvédőm egy 220 gramm körüli Cratoni Rocket volt. Ez a márka elérhető áron készít könnyű sisakokat. A következő lépés a Balaton körökhöz már egy Mavic Cosmic Ultimate volt, amiért mélyebben zsebbe kellett nyúlnom, de cserében fele a súlya, mint a legolcsóbb sisakoké" – árulta el Árpád.

6. Védelmi rendszer
A legtöbb fejvédő két rétegből áll. Kemény műanyag-héjból és EPS habból, ami az ütközés energiájának elnyeléséért felelős. Amin pedig nem érdemes spórolni: már egy komolyabb esés után illik új sisakot beszerezni, mivel a maradandó alakváltozás miatt legközelebb már nem véd megfelelően. A belső térhálós vázzal kiegészített típusok jobban védenek egy autóval való találkozás során. Egy esetleges szélvédővel való találkozás után még a földet érés becsapódását is képes tompítani.

„És ha a pénz nem számít, választhatunk MIPS technológiával készült sisakot is, amiben a külső héj alatt lévő két védelmi réteg el tud mozdulni egymáson, így a becsapódáskor bizonyos helyzetekben tovább csökken az agyunkat érő behatást – jegyezte meg Árpád.

Bukó extrákkal

Ha sisakkamerát szeretnénk használni, válasszunk olyan modellt, amelyen a gyártás során kialakított konzol van, az utólag rögzített adapterek ugyanis gyengítik a védelem hatásfokát.

Az integrált hátsó világítással rendelkező bukósisakok jobb láthatóságot biztosítanak a városi közlekedésben – ennek a funkciónak gyerekkerékpárokon, rollereken, elektromos rollereken van nagyobb jelentősége, ahol a hátsó lámpa alacsonyan helyezkedik el.

Legvégül a szakember arra is figyelmeztet, hogy bizony az eszközök nem használhatók korlátlan ideig: a hő és UV-sugárzás hatására oly mértékben megváltozik a bukósisakok anyaga is, hogy azok idővel már nem képesek hatékonyan csillapítani a becsapódás hatását, ezért ötévente érdemes frissíteni felszerelésünket.

Szöveg: Szűcs Nóra

5 sisakmárka, ami biztosan jó választás:

Abus városi és túrasisakok

Fotó: tekernimentem.hu


Bell sisakok

Fotó: biker.hu


Cratoni

Fotó: viddabringat.hu


Mavic

Fotó: mavic.com


Overade

Fotó: overade.com


AMI MÉG ÉRDEKELHET