Nincs sífelszerelésed? Kajakozz a havon!

A vízi sportok kedvelői feltaláltak egy nem hagyományos téli időtöltést, amelynek köszönhetően télen sem fog valahol a sarokban porosodni a kajak.

Fotó: Shutterstock

A hókajakozás (snow kayaking vagy snow boating) tulajdonképpen szintén vízen történik, csak épp szilárd halmazállapotú vízen. Amikor a téli időszakban a folyókon és csatornákon nem lehet kajakozni, a kajakosok a hóra viszik a hajót – ez pedig nem kis adrenalinnal jár.

A sport eredete és fejlődése

A snow boating azokból a hideg térségekből származik, ahol télen befagytak a hagyományos vízi útvonalak, így a kajakozás kedvelőinek más alternatívát kellett keresniük. Egyszer csak megszületett az ötlet, hogy vigyék fel a kajakokat a behavazott dombokra, és onnan ereszkedjenek le bennük. Így jött létre ez az új sportág. Az évek során fejlődött a snow boating speciális felszerelése és technikája is, ezért ez a mozgásforma egyre több embert vonz.

Felszerelés és felkészülés

A snow boatinghoz ma már speciális felszerelés szükséges, főleg egy kajak, amelyet hóviszonyokra terveztek. Ezek a kajakok sokszor könnyebbek és ellenállóbbak, bírják a hó és jég okozta súrlódást, amely lecsiszolná egy átlagos kajak alját. A kajak mellett a résztvevőknek sisakra, szemüvegre és megfelelő téli öltözetre van szükségük, ami megvédi őket a hidegtől és egyéb veszélyektől.

A hókajakhoz szükséges adottságok és készségek

Fotó: Rafting.bg

Ennek a sportnak a technikája jelentősen különbözik a vízi kajakozásétól. A résztvevőknek meg kell tanulniuk, hogyan tartsák meg az egyensúlyt és irányítsák a hajót a csúszós és sokszor kiszámíthatatlan felületen. A kanyarodáshoz és a megálláshoz gyakorlat és ügyesség kell, hiszen a kajak a havon másképpen viselkedik, mint a vízben. Hogy igazán jól érezzük magunkat hókajakozás közben, fontos, hogy megértsük a terepet és az időjárási körülményeket. Nincs szó semmiféle „ökörködésről“, ez egy önálló sportág.

Kedvelt célpontok és rendezvények

A snow boating több olyan régióban is népszerű lett, ahol különféle havas sportokat lehet űzni. Európában az Alpok, Amerikában a Sziklás-hegység és néhány északi állam ideális körülményeket tud nyújtani ehhez a sportághoz, amelyet amatőrök és profik is űznek.

Hókajak – a téli sportok új állócsillaga?

A hókajak egyre több embert vonz, ezért a sportág ígéretes jövő előtt áll. A felszerelés és technika terén folyamatosan születnek újítások, amelyeknek köszönhetően sokkal elérhetőbb és kényelmesebb ez a sportág. Az egész világon sorra nyílnak meg a hókajak klubok, ami arról tanúskodik, hogy ez iránt az egyedülálló sportág iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Akár a versenyek izgalmáról, akár a téli táj újfajta megtapasztalásáról van szó, a hókajak a nem hagyományos téli sportok új állócsillagává szeretne válni. Talán hamarosan Szlovákiában is létrejön egy klub.

Fotó: Holiday Vacation Rentals.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET