Hol van Európa középpontja?

A gyerekek gondolkodása 6 éves korukig egocentrikus. Az országoké úgy tűnik, kicsit tovább. De tényleg, hol a kontinens közepe?

Fotó: Shutterstock

Európa földrajzi középpontjának helye sok évtized óta vitatott, sőt, a mai napig versengés folyik ezért a címért. Ennek oka az, hogy az öreg kontinens pontos határait nem könnyű meghatározni, különösen, ha a hozzá tartozó szigeteket is tekintetbe vesszük. A számítások és a mérések sem egységesek, ezért az alkalmazott módszertől függően Európa földrajzi középpontja valóban akár több országban is lehet.

A pragmatikus? Lengyelország!

Fotó: Shutterstock

Pünkösd Suchowolában

Európa „köldökének" keresése már 1775-ben elkezdődött – ekkor Szymon Antoni Sobiekrajski lengyel csillagász a földrész középpontjaként Suchowola városát jelölte, amely a mai Lengyelország északkeleti részén található. Módszere egyszerű volt: összekötötte a kontinens négy legtávolabbi pontját, és ahol a vonalak keresztezték egymást, ott található Európa közepe.

A politikai? Németország!

www.youtube.com

Dresden in around 1900 (Colour, HD)

1900-ban a német geográfusok arra jutottak, hogy Európa középpontja a szász fővárosban, Drezdában van a Frauenkirche templom közelében. Később erre a megállapításra alapozva nyilvánították a nácik a Harmadik Birodalmat „Európa szívévé", és erre (is) hivatkozva hirdették, hogy miért éppen a németek hivatottak arra, hogy Európát uralják.

A függetlenül igazi? Ukrajna!

Fotó: Vitalii Biliak/Shutterstock

Az osztrák-magyar földrajztudósok 1887-ben végzett számításai szerint Európa igazi középpontja a kárpátaljai Terebesfejérpatak határában van. A ma Dilove nevet viselő nyugat-ukrajnai községben a Tisza partján egy emlékmű áll a bemért ponton, a rajta lévő latin nyelvű felirat szerint: „Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria-Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887." A 20. század elején a szovjet tudósok mérései újra ezt a helyet (abban az időben Szovjet-Nyugat-Ukrajna) azonosították Európa közepeként.

Az elfogadott? Litvánia!

Fotó: Shutterstock

Talán meglepőnek tűnik, de Európa leginkább általánosan elfogadható földrajzi középpontja Litvániában található. A National Geographic Institute neves francia tudósai által 1989-ben végzett számítások szerint az öreg kontinens középpontja Purnuškės falu közelében a Bernotai hegyen van, 26 kilométerre a litván fővárostól, Vilniustól. A Guinness Rekordok Könyve is ezt a helyszínt ismeri el Európa középpontjaként.

A legendás? Szlovákia!

Fotó: Shutterstock

Kontinensünk egyik középpontja bizony Szlovákiában van! A Körmöci-hegységben fekvő, nagy múltú bányászközség, Jánoshegy templománál egy sziklán elhelyezett tábla jelzi, hogy különleges helyen járunk. Nemzedékről nemzedékre száll a legenda, miszerint ez a templom Európa közepe. Érdekesség, hogy a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett, alacsony kőkerítéssel körülvett, 13. századi templom a Vág és a Garam folyók között pontosan félúton fekszik. A mellette található sziklának szimbolikus jelentése is van: a szlovák államiság sarokköve – ugyanis a Szlovák Köztársaság megalakulása alkalmából helyezték el itt.

Az uniós? Változó

Fotó: Shutterstock

Gelnhausen, de a mező arrébb van

Kontinensünk középpontjának pontos helyszínét valóban nem egyszerű eldönteni, az Európai Unió esetében azonban más a helyzet. A pontosan bemérhető politikai határoknak köszönhetően a francia geográfusok kiszámították, hogy az EU középpontja a németországi Hessen tartományban, Gelnhausen város közelében lévő mezőn található. A bővítések előtt az EU középpontjai Franciaországban, illetve Belgiumban voltak, de a tagállamok számának növekedésével az Unió földrajzi közepe is kelet felé tolódott el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET