Giethoorn: Holandské Benátky

Ak budete chcieť uniknúť z mestského ruchu Amsterdamu, za hodinu a pol jazdy autom sa môžete ocitnúť doslova v rozprávkovej dedine. Cez Giethoorn, alebo tiež „kozí roh", môžete cestovať loďkou, pešo alebo na bicykli. Dedinka sa stala medzi čínskymi turistami taká populárna, že jej vyhlasovali pozíciu aj na svetoznámej stolovej hre Monopoly.

Foto: unsplash

Giethoorn je dedina v holandskej provincii Overijssel. Nachádza sa v severovýchodnej časti Holandska a cestu z hlavného mesta - Amsterdamu sem zvládnete za hodinu a pol jazdy autom. Toto rozprávkové mestečko bolo založené v 13. storočí a dnes tu žije len okolo 2 600 obyvateľov. Legenda hovorí, že pôvodní farmári objavili zbierku rohov divokých kôz, ktoré údajne uhynuli pri potope v roku 1170. „Kozí roh" alebo „Geytenhoren" bol skrátený na Giethoorn. Do historickej časti sa autom nedostanete, musíte využiť loďku alebo sa vybrať na objavovanie mesta pešo či na bicykli.

Dedinka ako z rozprávky

Foto: Pixabay

Namiesto ulíc tu nájdete kanály a skoro 180 mostov, ktoré podčiarkujú malebnosť mesta. Všade sú sýtozelené udržiavané trávniky s nádhernými kvitnúcimi hortenziami, popri kanáloch sa ohýbajú plačúce vŕby a domčeky z 18. a 19. storočia so slamenými strechami vám dodajú pocit, že ste v romantickej rozprávke. Na hlavnej promenáde si môžete oddýchnuť v jednej z množstva kaviarní, reštaurácií či obchodov, ktoré sa nachádzajú pozdĺž kanála. Keď už nebudete vládať chodiť, zájdite do požičovne člnov a vydajte sa na prieskum kanálov.

Ročne navštívi Giethoorn 1 milión ľudí. Táto dedinka bez ulíc patrí medzi 10 najlepších turistických lokalít v Holandsku. Inými slovami, pri návšteve holandských Benátok nikdy nebudete sami. Toto platí najmä počas letných prázdnin, preto odporúčame vydať sa sem na jar, na jeseň alebo v zime, keď Perinbaba všetko pokryje vločkami snehu, kanály zamrznú a vy sa tu môžete korčuľovať.

Bohaté cyklotrasy

www.youtube.com

Giethoorn 8K Scenic Walk Tour The Netherlands 🇳🇱 ( Dutch Venice )

Nadšenci športovej cyklistiky určite radi využijú rozsiahlu sieť trás, ktoré vedú celé kilometre krajinou, lesom či popri močariskách. Pri Giethoorne nájdete aj cyklotrasu ANWB: De Wieden a De Weerribben či Rietsnijdersroute. Ak nemáte k dispozícii svoj vlastný bicykel, prenajmite si nejaký v Giethoorne, pokojne aj elektrický alebo pre väčšiu zábavu tandemový.

Múzeá

Foto: museumgiethoorn.nl

Pre milovníkov histórie tu majú hneď tri múzeá. Het Olde Maat Uus je autentická farma, ktorá vás prevedie históriou obyvateľstva a dozviete sa, ako sa v minulosti farmárčilo. Okrem toho si môžete prezrieť aj rybársky a lodný dom a v obchode so suvenírmi doniesť vašim blízkym malý darček. Múzeum De Oude Aarde vystavuje horniny a minerály. Najkrajšie drahokamy, minerály a fosílie boli v múzeu zhromažďované od roku 1969 vďaka zakladateľovi múzea Renému Boissevainovi a jeho dobrodružným cestám. Uložené je tu najväčšie vajce na svete, ametyst z Brazílie a skamenený strom z Ameriky. Tretie múzeum The Histomobil je zamerané na veterány - od starých kočov až po autá.

Národný park

Foto: Giethoorn Village

Pre tých, ktorí majú radi divokú prírodu, sa neďaleko Giethoornu nachádza Národný park De Weerribben-Wieden s rozlohou sto kilometrov štvorcových. Ide o najväčšiu súvislú nížinu vresoviska v severozápadnej Európe. Park je labyrintom kaluží, jazier, priekop, tajomne vyzerajúcich močaristých lesov, rozsiahlych rákosových záhonov a kvetnatých lúk. Svoj domov tu majú vydry, kormorány či volavky. Mnoho jazier v parku môžete preskúmať na loďkách, pozorujúc úžasnú okolitú prírodu.

Monopoly

Foto: Giethoorn Village

Asi každý pozná túto spoločenskú stolovú hru. Pri príležitosti 80. výročia značky si Jonathan Berkowitz z Hasbro povedal, že skvelým spôsobom, ako osláviť výročie , bude hlasovanie fanúšikov hry Monopoly o tom, ktoré mestá budú predstavené vo svetovej edícii. Do hlasovania sa zapojilo takmer 4 milióny hlasujúcich, a tak si fanúšikovia hry Monopoly z celého sveta zostavili vlastný rebríček 20 najlepších miest. Svoje čestné miesto získala aj dedinka Giethoorn. Dovtedy pokojná dedina dnes láka turistov z celého sveta, no najväčšiu popularitu mu robia Číňania, ktorí každoročne prevyšujú počet miestnych obyvateľov 75:1. Mnoho čínskych turistov sa pripojilo k miestnym obyvateľom Giethoornu v snahe získať dedinu do výročného vydania hry Monopoly, čo sa im podarilo. Giethoorn sa vďaka tomu pýši v stolovej hre spolu s Hongkongom, New Yorkom, Mexikom či poľskou Varšavou.

Foto: Giethoorn Village

AMI MÉG ÉRDEKELHET