Egy holland város, ahol golfabdákban aludhatunk

Hieronymus Bosch szülővárosában találhatjuk ezt a Bolwoningen nevű, a furcsa lakótelepet, mely golflabdaszerű épületekből áll.

bolwoningen
Fotó: Wikimedia

A Den Bosch-ban található park rengeteg turistát vonz, ami érthető, hiszen Amszterdam és Hága más-más hangulata után üdítő látvány ez az érdekes koncepció.

Mindig beszámolunk különleges épületekről, egykor szebb napokat látott, elhagyatott helyekről, eldugott kincsekről, vagy extrém építményekről, amelyeket utazásaink során érdemes személyesen is felfedezni, ha arra járunk. Ezúttal egy modern, hollandiai művésztelepet mutatunk be! Azoknak, akik szeretik a 80-as évek építészeti és lakberenedezési stílusát, nagyon fog tetszeni a gömbfalu.

Fotó: Instagram

Bolwoningen 1984-ben épült Den Bosch-ban, ami csak egy órányi autóútra van Amszerdamtól, tehát ideális egynapos kirándulás a holland fővárosból. Den Bosch egy 12. századi település, ahol Hollandia legnagyobb katolikus templomát is megnézhetjük, sőt a város Hieronymus Bosch reneszánsz festőművész szülővárosa, így egy Bosch Művészeti Központtal is büszkélkedhet.

A lakópark története egészen 1968-ig nyúlik vissza, amikor a holland kormány nagy volumenű és innovatív ingatlanfejlsztésbe kezdett az országban. Az 50 darab golflabda formájú épület végül csak 1984-ben készült el (a program véget is ért ebben az évben), tervezője pedig Dries Kreijkamp művész. Bár az épületek kívül-belül indusztriális hatást keltenek, a művészt sokkal régebbi formák ihlették: valójában az inuit iglukat és az afrikai agyagkunyhókat vette alapul a dizájnhoz.

Organikus és természetazonos

Fotó: Wikimedia

Dries Kreijkamp – aki 2014-ben hunyt el – egyszer azt nyilatkozta, hogy azért a gömbformát választotta, mert ez a lehető legtermészetesebb forma, organikusan illeszkedik a környezetbe, emellett a legnagyobb térfogatot érhetjük el a legkisebb felülettel. Az épületek helytakarékosak és ökológiai szempontból is egyszerűen fenntarthatóak, azaz minden olyan feltételnek megfeleltek, amely a holland kormány elképzelése volt: innovatív és alacsony fenntartású házakat akartak építeni.

Mindegyik gömbépületnek egy bejárati ajtaja van és a házakhoz tároló is tartozik. A gömb egy henger tetején áll, a lépcsőház is található, amely fent a gömb belső falán tekeredik tovább. Az összesen 106 négyzetméteres épületekben van még nappali, fürdőszoba és konyha is. Az átadás után Kreijkamp egészen haláláig azon dolgozott, hogy minél korszerűbbek legyenek az épületek, így ma már szél- és napenergiát is használnak a fenntartásukhoz. A gömbház-park nem lett átütő siker (nem véletlenül nincsen minden utcasarkon gömb alakú ház) – igaz, a mostani tulajdonosok saját bevallásuk szerint szeretnek ott lakni, mert a parknak és a házaknak egyedi a hangulata.

Bolwoningen képekben:

Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram

A gömbház belülről


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET