Holmenkollen: Malý únik z Osla

Hlavné mesto Nórska patrí k jedným z najdrahších miest na svete. Obklopujú ho fjordy a doslova kilometre lesov, s eklektickým mixom starej a novej architektúry. Čakajú tu na vás svetoznáme múzeá, rušný nočný život a množstvo outdoorových aktivít pre nadšencov športu. Väčšinu návštevníkov čaká ťažké rozhodnutie, čo v početných múzeách skôr vidieť. Pre tých, ktorí objavujú radi aj nové miesta, je tu rýchly únik do neďalekého, najmä zimného strediska, Holenkollen.

Foto: Unsplash / Michael Ankes

V Osle môžete stáť tvárou v tvár Výkriku Edvarda Muncha alebo sa ocitnúť v lyžiarskych topánkach skokanov na lyžiach v Holmenkollen Ski Museum, pochytiť čo-to z histórie v nezabudnuteľnej vikingskej lodi, v polárnom krížniku Fram alebo v ľudovom múzeu na Bygdøy. Oslo je kozmopolitným centrom Nórska, v poslednom čase je tu na vzraste kaviarenská kultúra, luxusné reštaurácie a na svoje si prídu aj prívrženci koncertov od svetovej opery cez alternatívny rock až po jazz.
Ide o jedno z mála európskych hlavných miest, v ktorom sa dá bicyklovať, lyžovať, korčuľovať alebo plachtiť bez toho, aby ste opustili jeho hranice. Dobrým príkladom toho je Holmenkollen.

Z mesta do hôr za 25 minút

Foto: 123rf

Zabudnite na preplnené Alpy a vyskúšajte niečo nové. Len 25 minút autom od Osla sa pýši skokanský mostík Holmenkollen, ktorý určite nevynechajte. Ide o kopec, ktorý vidno na severozápadnej strane Osla. V prípade, že ste sa dostali do Osla letecky, budete sa k nemu musieť dostať metrom s číslom 1. Vydajte sa smerom na Frognerseteren. Vstup na mostík a jeho vyhliadkovú vežu, spolu s múzeum v jeho útrobách, stojí okolo 15 eur.

Skokanský mostík

www.youtube.com

Holmenkollen

Legendárny skokanský mostík Holmenkollen sa nachádza na rovnomennej hore v centre Osla. Prvýkrát bol otvorený v roku 1892 a radí sa tak k najstarším skokanským mostíkom na svete. Slávny orientačný bod Osla bol renovovaný v roku 2010. Nový skokanský mostík zaujme vynikajúcim dizajnom a technickou vyspelosťou. Je postavený z viac ako 1 000 ton ocele, má dĺžku takmer 100 metrov a skokanský K bod mostíka je stanovený na 120 metrov.

Vyhliadková veža

Foto: Visit Norway

Národná lyžiarska aréna Holmenkollen vám umožní preskúmať rôzne aspekty nórskej lyžiarskej kultúry a vychutnať si nádherný výhľad zo skokanskej veže, ktorá sa nachádza na vrchole mostíka, odkiaľ je v prípade priaznivého počasia nádherný výhľad na celé Oslo. Aj keď patrí medzi menšie európske mestá, budete mať odtiaľ aspoň predstavu, aké je Oslo rozsiahle, napriek tomu, že v ňom žije iba pol milióna obyvateľov.

Múzeum lyžovania

Foto: Visit Norway

Múzeum lyžovania v Holmenkollene, ktoré sa nachádza pod slávnym skokanským mostíkom, je najstaršie svojho druhu na svete.

Múzeum predstavuje viac ako 4 000 rokov histórie lyžovania, artefakty nórskeho polárneho prieskumu a výstavu o snowboardingu a modernom lyžovaní. Môžete tu vidieť historické pohľady na Zimné olympijské hry v Lillehammeri 1994 a v Osle 1952, ako aj mnoho ďalších vzrušujúcich aspektov histórie lyžovania.

Holmenkollen má tiež niekoľko menších atrakcií, medzi nimi napríklad Holmenkollenovu kaplnku a sochu Kragstøtten, ktoré sa v tejto oblasti oplatí navštíviť. Oblasť Holmenkollen je vstupnou bránou do jednej z najobľúbenejších rekreačných oblastí v meste. Tryvann a Frognerseteren sú skvelým východiskovým bodom pre túry a výlety v lete aj v zime.

Zipline

Foto: Visit Norway

Ak budete mať odvahu a chcete vyskúšať, aký je to pocit spustiť sa dole po skokanskom mostíku poriadnou rýchlosťou, môžete sa za 73 eur spustiť z vrcholu skokanského mostíka na lane až na druhý koniec mostíka. Kollensvevet zipline je 361 metrov čistého adrenalínu. Prevýšenie je 107,5 metra. Cena lístka platí aj do múzea. Kollensvevet je prístupný verejnosti na jar, v lete a na jeseň. Tento adrenalínový zážitok si môžu vyskúšať aj deti, pokiaľ majú viac ako 30 kg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET