Homonna lett 2024 kulturális fővárosa

Szlovákiában a Kultúra városa projekt azzal a céllal jött létre, hogy a kultúra és a kreativitás egyre nagyobb teret kapjon egy-egy település fejlesztési tervében.

Fotó: Mesto Humenné

A Művészeti Alap döntésének értelmében 2024-ben Homonna lesz az ország egyfajta kulturális fővárosa.

Kisváros Szlovákia északkeleti szegletében

Elhelyezkedése, a lengyel és az ukrán határhoz való közelsége miatt Homonnát gyakran Kelet-Európa kapujaként emlegetik. A múltban textilipara tette országosan is jelentőssé a várost, az egykori Osztrák–Magyar Monarchia viszonylatában is. Napjainkban minden évszakban vonzó a turisták számára, akik megismerhetik történelmét, kultúráját, hagyományait és különféle érdekességeit, de a festői tájban is gyönyörködhetnek.

Ez is érdekelhet: Szlovákia szívében van Közép-Európa egyik legnagyobb sportautó múzeuma

Fotó: Mesto Humenné

Homonnán több folklórcsoport működik, melyek a hagyományos népi kultúra értékeit viszik tovább. A legjelentősebbek közé a Šarišan (Sárosi) és a Zemplín (Zempléni) nevű csoport tartozik, melyek gyakran mutatják be műsoraikat külföldön is.

A Kultúra városának programjai

A Kultúra városának tervezett műsorai elsősorban a művészetek hosszú távú fellendítését célozzák meg, de elősegítik a város együttműködését is az állami intézményekkel, más önkormányzatokkal és nonprofit szervezetekkel. Az egész éves tevékenységük anyagi támogatására és a Kultúra városa címre kizárólag szlovákiai települések pályázatnak. A Művészeti Alap szakbizottsága tavaly decemberben három jelentkezőt válogatott be a második körbe. Breznóbánya, Homonna és Vágsellye kapot lehetőséget arra, hogy tovább javított projektjeiket részleteikben is bemutathassák.

Minderre a bizottság nyilvános ülésén idén novemberben került sor. Homonna ötödik városként viselheti jövőre a Kultúra városa címet, Selmecbányát (2019), Érsekjúvárt (2020), Ólublót (2021) és Nagyrőcét (2022) követően.

Fotó: Mesto Humenn0

Ha tehát 2024-ben szlovákiai kirándulást tervezünk, mindenképp ejtsük útba Homonnát és környékét. Szlovákia ezen kis rejtett zuga nem csak turisztikai szempontból telitalálat, hanem kulturálisan is – ami immár hivatalosan bizonyított tény.

Hajrá, Homonna!

#humennejeumenie

AMI MÉG ÉRDEKELHET