Horrorisztikusan végez az óriáspók az áldozatával

Nem szeretnénk egerek lenni.

Fotó: Shutterstock

Az óriás tarantula, azaz a Góliát madárpók Dél-Amerikában él, és elég jó fegyverei vannak, akár támadásról, akár védekezésről van szó. Az emberre nem veszélyes, de azért nem szeretnénk a közelében ébredni.

A madárpók madarat eszik?

Bár sokat hallunk a madárpókokról, hiszen szőrös, húsos látványukat vagy csodálják az emberek vagy rettenetesen taszítja őket, azt mégis kevesen tudják, honnan ered a madárpók neve. A National Geographic szerint a Góliát madárpók egy 18. századi metszetről kapta a nevét, a kép egy tarantula pókfélét ábrázol, amint zsákmányul ejt egy kolibrit. Más történetek szerint a viktoriánus felfedezők láttak egy madárpókot, ahogy felfal egy madarat. A valóságban azonban szinte sohasem esznek madarakat a tarantulák – kedvenc eledelüket a rovarok jelentik, de alkalmanként megeszik a békát, az egeret vagy gyíkot is.

Akkora, mint egy újszülött kiskutya...

Fotó: Shutterstock

Az óriás madárpók mérete a zsákmányához képest

Kapaszkodj meg! Az óriás tarantula lábfesztávolsága 28-30 centiméter is lehet, bár a testhossza csak 12 centiméter körül van. Súlya elérheti a 20 dekagrammot, tehát körülbelül akkora, mint egy újszülött kiskutya. Ennek a pókfajnak nem kell pókhálót szőnie, hogy elejtse a zsákmányát, elég nagy ahhoz, hogy ragadozóként öljön: lecsap az áldozataira és nagy rágószerveivel idegmérgeket fecskendez beléjük. A méreg cseppfolyósítja az élőlény belsejét, így a pók könnyen kiszívja magának a táplálékot belőle.

Érdekesség, hogy a madárpók a mérgét nem védekezésre használja, arra van egy másik trükkje.

A testén lévő szőröket elkezdi dörzsölni a hátsó lábaival, és addig dörzsöli, amíg ezek a szőrők leválnak és a levegőbe nem kerülnek. A madárpók a szőröket nyílvesszőként lövi ki a levegőbe, amivel elkezdi irritálni a támadója nyálkahártyáját (szem, száj) és a bőrét. Szerencsére az emberre sem a szőrös trükkje, sem a mérge nem veszélyes.

Hol él a madárpók?

A Góliát-madárpók Dél-Amerika esőerdeiben található, pontosabban Brazília északi részén, Venezuelában, Guyanában, Francia Guyanában és Suriname-ban föld alatti üregekben él.

Ha eszed ágában sincs olyan helyre menni, ahol ekkora pókokkal találkozhatsz, de többet szeretnél róla tudni, akkor nézd meg a következő videót!

Csak erős idegzetűeknek

youtu.be

World's Biggest Spider | World's Weirdest
AMI MÉG ÉRDEKELHET