VEĽKÝ VÝLET NAPRIEČ KORZIKOU

Životné dobrodružstvo a skúška vlastných limitov. Legendárna GR 20 je viacdňová turistická trasa naprieč korzickými horami, na ktorú nepotrebujete horolezeckú výbavu ani skúsenosti ostrieľaných vysokohorských vodcov. Stále však platí, že by ste mali mať aspoň základné skúsenosti z hor, kvalitnú obuv i oblečenie a dobru kondíciu.

Foto: Getty Images Hungary

Trasa GR 20 pretína ostrov Korzika po osi sever – juh a pozostáva z dvoch častí: zo severného, strmšieho, prevažne skalnatého úseku a z južnej, ľahšej, teplejšej a čiastočne odľahlejšej etapy. GR 20 môžete absolvovať z hociktorého smeru. Ak vyrazíte z tradičného východiskového bodu na severe – Calenzany, túru môžete úspešne ukončiť už po 90 kilometroch pri obci Vizzavona, kde je k dispozícii vlakové spojenie. Ak vám sily vystačia, môžete prekonať aj zvyšných 90 kilometrov s cieľom v Conco.

Nech už odštartujete z hociktorého smeru, zídu sa vám turistické skúsenosti z hôr, kondícia na minimálne strednej úrovni, fyzická i psychická odolnosť, odvaha a poctivá príprava. Kvalitná turistická obuv a oblečenie sú samozrejmosťou.


NA ČO SA PRIPRAVIŤ

Foto: Getty Images Hungary

Ako strom jasne napovedá, Colle Santu Petru je jeden z najveternejších horských priesmykov trasy.

Prvým z dôvodov na dobrú výbavu je dĺžka trasy. V závislosti od kondície treba rátať s minimálne desiatimi, ale skôr s pätnástimi dňami mimo civilizácie. Diaľková turistická trasa síce vedie naprieč nepochybne krásnou, avšak divokou korzickou krajinou s najvyšším bodom Breche de Capitelov (vyše 2200 metrov nad morom). Netreba tiež zabúdať, že budete kráčať s minimálne desaťkilogramovým batohom po kamenistom teréne s častým stúpaním a klesaním. Hoci oficiálne nepotrebujete horolezecké skúsenosti, na viacerých strmých úsekoch budete liezť pomocou reťazí upevnených v skale.

KDE PRENOCOVAŤ

Foto: Getty Images Hungary

Kľúčom k úspešnému zdolaniu desiatok kilometrov v horskom teréne je dostatok spánku. Výhodou je, že jednotlivé úseky sú rozdelené tak, aby ste mohli každú noc stráviť v horskej útulni. Miesto si však vopred rezervujte a do ruksaku si priložte aj písomné potvrdenie o rezervácii. Horské útulne prijímajú turistov od konca mája do začiatku októbra, hlavná sezóna trvá od konca júna do začiatku septembra. Mimo tohto obdobia môžu byť horské chodníky pod snehom.

V horských útulniach treba počítať len so základnou výbavou. Spí sa spravidla v spoločných miestnostiach pre viac ľudí, namiesto klasickej toalety vám musí stačiť latrína. Teplá voda je skôr výnimkou. Ak neradi nocujete s inými alebo ste citliví na chrápanie ďalších 25 ľudí, môžete pri útulni stanovať vo vlastnom či v prenajatom stane. Kotviace kolíky môžete pokojne nechať doma, pretože ich do skalnatej pôdy aj tak neosadíte.

Keďže celú výbavu na minimálne desať dní budete nosiť na chrbte, musíte si určiť priority. Buď je pre vás dôležitejší ľahší batoh a stan necháte doma, alebo potrebujete väčšie súkromie, čo znamená niekoľko kilogramov navyše. Určite sa vám zíde teplý spacák. Stanovanie mimo bezprostredného okolia chát je zakázané. Napriek tomu sa nájdu turisti, ktorí si postavia stan na nepovolených miestach. Ak vás okolnosti donútia prenocovať mimo vyznačených miest, dbajte na to, aby ste po sebe nezanechali žiadne odpadky ani iné stopy. Pre hrozbu vzniku lesných požiarov je zakladanie ohňa zakázané.

Okrem horských útulní sa počas túry môžete zastaviť aj v niekoľkých horských osadách, takzvaných bergerie, alebo využiť služby troch hotelov stojacich pri trase.

MOŽNOSTI STRAVOVANIA

www.youtube.com

Hiking the GR20 in Corsica - Highlights of a 11 days adventure

Popri náročných stúpaniach a klesaniach môže byť pre mnohých výzvou aj stravovanie. Počas túry nenarazíte na väčšie obchody ani bankomaty. Ak by ste ich predsa len potrebovali, môže vás to stáť aj pol dňa chôdze. V horských útulniach ponúkajú teplé jedlo, o aktuálnom menu sa môžete informovať vopred. Môžete si tam kúpiť aj čokoládu, instantnú polievku, sušené ovocie, oblátky a ďalšie druhy trvanlivých potravín. Ponuke dominuje tovar, ktorý vydrží aj tamojšie 40-stupňové teploty. Keďže potraviny privážajú do útulní helikoptéry alebo vynášajú vysokohorskí nosiči, odzrkadľuje sa to aj na ich cene.

Menšie obchody sú k dispozícii na viacerých miestach, napríklad v Col de Vergio či Vizzavone. V horských osadách, spomínaných bergerie, často predávajú domáci kozí alebo ovčí syr, pripadne šunku či klobásu. Ak chcete ušetriť, zbaľte si so sebou väčšie množstvo trvanlivých potravín a striedajte ich s teplými jedlami.

Vodu zoženiete pri každej útulni a miestami aj po ceste. Ak narazíte na pasúci sa dobytok, prírodnú vodu vždy dezinfikujte tabletkou.

VŠETKO POTREBNÉ NA CHRBTE

Foto: Getty Images Hungary

Trekking pro Aiguilles de Bavella smerom na Refuge d'Asinao.

Jedna z najväčších výziev horskej turistiky je zároveň aj jej veľkým lákadlom. Keďže po ceste zvyčajne nenatrafíte na civilizáciu, všetko potrebné si musíte nosiť so sebou. Ak chcete mať súkromie a ušetriť, k spomínanému spacáku a stanu si treba pribaliť karimatku. V prenajatom stane ju budete mať v cene.

Nemálo miesta vám zaberú voda a jedlo. Počítať však musíte aj s oblečením. Budete totiž potrebovať taký odev, ktorý vám poskytne ochranu v 40-stupňových horúčavách aj v prudkých a náhlych búrkach. Nezabúdajte ani na to, že hoci dni bývajú horúce, noci v horách sú chladné. Ak sa rozhodnete vziať si mobil, určite si pribaľte aj prenosnú nabíjačku a do telefónu si stiahnite aplikáciu i všetky mapové podklady, aby ste ich mali k dispozícii aj bez pripojenia na internet. Samozrejmosťou musí byť klasická mapa, treba sledovať červeno-biele značenie.

Nezabudnite ani na plynový varič, kvalitný vreckový nôž s viacerými funkciami, zápalky, čelovku a tabletky na dezinfekciu vody. Pripravte si aj balíček prvej pomoci, ktorý sa vám môže zísť pri žalúdočných problémoch, otlakoch, odreninách, výrone, úpale či slnkom spálenej pokožke. Ešte pred odchodom z domu sa poistite, pričom budete potrebovať špeciálne poistenie do hôr. Turistické palice môžu byť užitočné, preto si so sebou zoberte batoh, ktorý má špeciálne úchytky. Na kreditku môžete zabudnúť, vždy majte so sebou hotovosť.

Obuť si treba vyskúšanú a rozchodenú kvalitnú obuv. Pribaľte si aj sandále alebo ľahké topánky na prezutie – zídu sa vám počas oddychu alebo ak sa vám na nohe objavia pľuzgiere. Vďaka kvalitnému funkčnému oblečeniu si vystačíte s menším počtom kusov a ušetríte tak na hmotnosti. Navyše, funkčné materiály rýchlo schnú a nemusíte ich tak často prať. Pamätajte na to, že hmotnosť ruksaku značne ovplyvní celkový zážitok z túry.

FINANCIE

Foto: 123rf

Pri ceste na Korziku a späť si môžete vybrať z viacerých možností dopravy aj ubytovania, konečná cena tak závisí od mnohých faktorov. Ak pri ceste na ostrov zvolíte kompu, lístky si objednajte podstatne skôr a ušetríte. Dvojnásobne to platí pre letenku. Smer túry (zo severu na juh či z juhu na sever) si môžete zvoliť aj podľa toho, na ktoré letisko sa dostanete za výhodnejšiu cenu.

Cena nocľahu v horských útulniach sa pohybuje od 7 do 18 eur, v závislosti od toho, či prenocujete priamo v útulni alebo vo vlastnom či prenajatom stane. Cena stravy sa od miesta k miestu líši, môže byť až štyrikrát vyššia ako bežné ceny vo Francúzsku. Pripravte si aspoň 500 eur v hotovosti.

Neoplatí sa šetriť ani na poistení. Stačí totiž malá nehoda, po ktorej nebudete schopní kráčať dlhé kilometre v ťažkom teréne, a dovolenka snov sa významne predraží.

AMI MÉG ÉRDEKELHET