4 gyönyörű horvát sziget, ahova Pozsonyból is könnyedén eljuthatunk

Csodás helyek!

Rab szigete, Horvátország

Rohamtempóban közeledik a nyár, ami egyet jelent a pihenéssel – ideértve a tengerparti kikapcsolódásokat is. Alábbi cikkünkben olyan lenyűgöző horvát szigeteket szedtünk össze, ahova többféle alternatívával, viszonylag gyorsan eljuthatunk Pozsonyból!

Krk

www.instagram.com

Krk szigetét egy modern híd köti össze a szárazfölddel, a könnyű megközelíthetőség pedig rengeteg turistát vonz évről évre. Az egyik legnépszerűbb dalmát szigetnek számító helyen a turisták – a csodaszép természet és a rengeteg homokos tengerpart mellett –egy kedves kis településeken szállhatnak meg.

Ezt is olvasd el! Ha kerülnéd a tömeget: 6 úti cél, ahol már tavasszal jó az idő

A kocsmákban pedig olyan helyi specialitásokat kínálnak, mint a šurlice (kézzel készített tészta) vagy a Kvarner- öböl rákjai. Gyalog vagy kerékpáron is bejárhatjuk a vidéket, amely során érdemes megállni a Biserujka-barlangnál egy idegenvezetésre, vagy Žlahtinánál, ahol finom fehérbort kóstolhatunk.

Hvar

www.instagram.com

Utóbbi időben Horvátország egyik legfelkapottabb célpontja lett Hvar szigete. Az azonos névre hallgató város egy jachtokkal teli, védett kikötő körül terül el – egy hatalmas kövezett térrel és egy barokk katedrálissal a közepén. Itt már az felejthetetlen élmény, ahogy végigsétálunk a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányon, majd utána felbaktatunk a dombtetőn álló várhoz. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a helyi gasztro- és borkultúrától leesik majd az állunk.

Ez is érdekelhet: A horvát tenger világító bástyái

Rab

www.instagram.com

A rómaiak Felix Arbának, azaz „Boldog Rabnak" keresztelték a Kvarner-öböl legzöldebb szigetét, amely szintén egy kihagyhatatlan úti cél. Az Adriai-tenger felől nézve a település úgy néz ki, mint egy fakó kőből épült óriási középkori gálya, ahol a kötélzetnek a keskeny meredek lépcsők, míg az árbocoknak a négy elegáns harangtorony felel meg.

A román stílusú templomok és kúriák körüli macskaköves sikátorok sötétedéskor tökéletesen meghitté varázsolják a helyet. Ami a fürdést illeti: a sziget északi partján olyan szép homokos öblöket találunk, amely ritkaságszámba megy egész Horvátországban. A CNTraveler cikke szerint pedig mindenképpen kóstoljuk meg a Rapska tortát, vagyis azt a szigetre jellemző mandulás süteményt, amelyet állítólag akkor készítettek el először, amikor III. Sándor pápa 1177-ben Rabra látogatott.

Pag

www.instagram.com

Pag egy kopárabb, sivatagra hasonlító kinézetével teljesen eltér a többi horvát szigettől. Még évszázadokkal ezelőtt a Velencei Köztársaság fosztotta meg erdeitől a régiót, mivel innen szállították gályáikhoz a faanyagot. Mindezek ellenére lenyűgöző a hely hangulata: a sziklás, holdbéli környezet mellett fantasztikus ételek és számos zenei fesztivál várja az idelátogatókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET