Horvátország ősszel a legszebb

1. rész: Zadar és Krka

Fotó: Shutterstock

Állandó utazónk, Travellina végigjárta az országot és népszerűbb, ám a pandémia hatására kevésbé megrohamozott, újra élhető és ismeretlenebb őszi úti célokat is hozott. Tengerpart, hegyvidék, kisebb és nagyobb városok szubjektív gyűjteménye következik, többrészes sorozatban.

Egy olyan időszak áll előttünk, amely Horvátország tekintetében talán egyszeri lehetőséget tartogat. Az ország legnépszerűbb látványosságai (Dubrovnik vagy a Plitvicei-tavak) ugyanis az utóbbi években oly mértékben váltak zsúfolttá, hogy az már az élményszerzés rovására ment. Most azonban a látogatók érezhetően megfogyatkoztak, még a csodás kis tengerparti városkákban is csend és béke honol, így ekkortájt már a kánikulának is búcsút intve egészen más hangulatban, más arcát fedezhetjük fel a macskaköves utcácskáknak, nem beszélve azokról a hegyvidéki apró csodákról, amelyeknek eddig talán a létezéséről sem tudtunk.

Zadar – a világ legszebb naplementéje

Fotó: Shutterstock

Szent Donát-templom

Az Isztriai-félszigettől hosszú út vezet a tengerparton Zadar felé, ám ezen az úton biztosan senki nem fog unatkozni. Ha belefér az időnkbe, ne hajtsunk fel a sztrádára, hanem élményautózzunk az E65-ösön (Jadranska Magistrala)!

Mivel Zadar számos háborút megélt, sok régi épülete eltűnt, de az óváros és annak világörökségi helyszínként jegyzett kapui hál' istennek megmaradtak. A település kapcsán fontos megemlíteni, hogy a tömegturizmus idején sem volt soha toplistás, itt inkább a helyiek múlatják egy-egy kávé mellett az időt, és várják a minden egyes este ámulatba ejtő csodát, a naplementét. 1964-ben a neves filmrendező, Alfred Hitchcock csodálkozott rá kivételes gyönyörűségére, és a legenda szerint így kiáltott fel: „Ez a világ legszebb naplementéje, szebb, mint a floridai Key Westen!" Ha ő mondja…

A „naplementézőket" egyébként két különlegesség is várja, mindkettő a tengerparton, a városi sétány végén: a Napüdvözlet installáció 300 darab többrétegű üvegből készült napelemből áll, amelyek napközben elnyelik az energiát, sötétedés után pedig látványos fényjátékot bocsátanak ki.

A másik érdekesség a „tengeri orgona", amely első látásra egy egyszerű lépcsősor a vízpart mellett, ám a hét párhuzamos lépcsősoron 5-5 furatot alakítottak ki. Ez a 35 síp adja a zenét, melyet a hullámok „komponálnak" véletlenszerű, de mégis harmonikus, kissé meditatív jellegű dallammá.

Krka-vízesés – Plitvice ismeretlenebb kistestvére

Fotó: Shutterstock

A Krka Nemzeti Park sok hasonlóságot mutat a jóval ismertebb és népszerűbb Plitvicei-tavakkal olyan értelemben, hogy ez a terület is karsztos tevékenység eredménye. Látogatását kifejezetten jó őszi programnak tartogatni, akkor ugyanis nemcsak kevesebb turistát kell kerülgetni, de a belépődíj is jóval olcsóbb, mint nyáron.

A nemzeti parknak több kapuja is van, a skardini bejárattól csak hajóval lehet eljutni a park legnagyobb vízeséséhez, ennek árát a belépőjegy eleve tartalmazza. A hajójáratok április elejétől november közepéig közlekednek, és mintegy fél óra alatt érik el a vízesést. Autóval a legcélszerűbb a Lozovac település melletti bejáratot megcélozni, itt ugyanis hatalmas és ingyenes szabadtéri parkoló található. A jegyvásárlást követően két opciónk van: vagy a félóránként induló buszok egyikével juthatunk le a völgybe, vagy gyalog, nagyjából fél óra alatt. Csak a testmozgás kedvéért azonban senki ne induljon neki, mert sétára később is lesz lehetőség a völgyben, sokkal szebb terepen. A kisebb-nagyobb vízesések és tavak között ugyanis szépen kiépített pallósor és ösvényrendszer vezet, amelyet bő egy óra alatt járhatunk körbe.

Fotó: Shutterstock

A park fő attrakciója a Nagy vízesés (Skradinski buk), amely valójában nem is egyetlen vízesés, hanem 17 kisebbnek az összessége. 2020 végéig még fürdeni is lehetett itt a lezúduló víz alatt, ám 2021. január elsejétől ez már nem lehetséges. Elsősorban környezetvédelmi okokból, ami egyrészt szomorú, de természetesen érthető is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET