Melyek a legbiztonságosabb horvát szigetek?

Horvátország az egyik legnépszerűbb tengerparti úti cél, most megmutatjuk, mely szigetek állnak a legjobban Covid-szempontból.

Fotó: Unsplash

Mivel Horvátországnak rendkívül fontos a turizmusból származó bevétel, így igyekeznek biztosítani minden leendő nyaralót, hogy náluk biztonságban pihennek. Különböző tájékoztató weboldalak és infografikák segítenek dönteni a helyszínválasztásban.

Horvátországhoz nagyjából 600 sziget tartozik, ebből 78 nagyobb és 524 kisebb szigetecske. Tavaly a vírus miatt 50%-os volt a magyar turisták számának visszaesése 2019-hez képest, amikor 85 000 vendégéjszakát töltöttek a magyarok a horvátoknál. A Földközi-tenger legváltozatosabb szigetei mind a gyerekes családoknak, mind az aktív pihenésre vágyó baráti társaságoknak kitűnő lehetőséget nyújtanak. Az Adrián találunk homokos tengerpartot, kavicsos és sziklás strandokat is, lassan mélyülő és veszélyesebb öblöket is. A horvát kempingek tiszták, kényelmesek és rendezettek, talán most jött el az idő egy lakóautós nyaralásra, amikor több partot, szigetet is felfedezhetünk.

A következő térképen látszik, hogy a szigetek vírusmentesek, és a szárazföldön is alacsony a fertőzöttség, úgyhogy kezdhetjük szervezni a nyaralást!

Illusztráció: koronavirus.hr

Koronavírus update a horvát információs oldalon, május 24-én

A képen narancsszínű karikákban az aktív fertőzöttek számát láthatjuk. Az éppen aktuális információkért, utazás előtt érdemes felkeresni a koronavirus.hr és a Safe Croatia oldalt, ahol minden fontos tudnivalóról tájékozódhatunk: tesztelő állomásokról, előírásokról, a belépési követelményekről, a szálláshelyekre vonatkozó szabályokról, amelyeket számonkérhetünk, ha nem találjuk megfelelőnek.

Jelen pillanatban Horvátország elfogadja az összes magyarországi covid elleni oltást, azonban nem a magyar védettségi kártyát kérik az oltottság igazolására, hanem az oltási papírt, és csak akkor léphetünk az országba, ha már 2 hét eltelt a második oltásunk után. A 7 évnél fiatalabb gyerekek karantén-kötelezettség nélkül léphetnek az országba, a 7 évnél idősebbek azonban csak 1 db 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel nyaralhatnak. Elfogadják a 11 napnál régebbi és 180 napot nem meghaladó (Covid) gyógyulási igazolást és olyan orvosi igazolást, amely a gyógyulásról és az oltás első dózisának felvételéről (amely 11 napnál régebbi és 6 hónapnál nem régebbi) szól. Másik megoldás, hogy vállalni kell a 10 napos karantént vagy saját költségen elvégeztetni a tesztet az érkezéskor, majd önkéntes karanténba vonulni az első negatív tesztig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET