Hosszú hétvége Tbilisziben

5 kihagyhatatlan program a georgiai fővárosból.

tbiliszi gruzia
Fotó: Getty Images

Georgia (régi nevén Grúzia) elsősorban látványos hegyeiről ismert, melyek kiváló túra- és síterepet biztosítanak. Fővárosa, Tbiliszi azonban bőven megér egy városlátogatós hosszú hétvégét: történelmi látnivalók, finom helyi fogások és pihentető gyógyfürdők várnak itt ránk.

Egyelőre saját felelősségre utazhatunk Georgiába (régi nevén Grúziába), hiszen a járvány-korlátozások még most is élnek, de a közeljövőben már szabadon utazhatnak a beoltottak is Tbiliszibe. Az utazás megszervezése előtt persze mindig tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat Georgia oldalán a friss fejleményekről. Sokan nem tudják, hogy Tbiliszi szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően a szubtrópusi és a kontinentális éghajlat határán van, így nagyon kellemes, de olykor nagyon szélsőséges az időjárás: nyáron 40 fok is lehet, télen akár -20 fok. A Kakukázus felfogja a nagyon hideg, Oroszország felől érkező hideg légáramlatokat, így nyáron biztosan jó időnk lesz a fővárosban. A Fekete-tenger felől nedves levegő érkezik, de júliusban, augusztusban és szeptemberben nagyon kellemes, nem túl csapadékos a klíma.

1. Hangulatos, régi épületek közt barangolni

Fotó: Getty Images

A hegyen a Narikala erőd, alatta gyógyfürdő kupolái és a baloldalon a mecset egy része látható

Ahogy Budapestet és még számos fővárost, Tbiliszit is egy folyó szeli ketté: a Kura (Mtkvari) folyó két oldalán terül el ez színes és izgalmas város. Tbiliszi történelme nagyon régre, i.e. 4. évezredig nyúlik vissza, azóta lakott ez a terület és a Selyemút (ami Kína és a Római Birodalom közötti kereskedelmi útvonal volt) egyik legfontosabb csomópontja volt. Ennek is köszönhető, hogy a város nemcsak mintázatában színes, hanem minden téren nagyon vegyes és sokszínű: nagy a népkeveredés, a kulturális- és építészeti elemek is változatosak, a grúz gasztronómia olyan, mintha minden konyhából a legfinomabb fogásokat tartotta volna meg magának. Az óvárosban találkozhatunk török gyógyfürdőkkel, örmény templomokkal, mecsetekkel és zsinagógákkal, valamint itt található az egyik legrégebbi asztronómiai óra (a prágainál is régebbi), amely egy igen vicces ferde toronyban ketyeg:

Fotó: Unsplash

A tbiliszi ferde asztronómiai óra

2. Megkóstolni a legnépszerűbb helyi fogásokat

Fotó: Unsplash

A legnépszerűbb étel, a khachapuri

Akárhány napra megyünk Tbiliszibe, egy egész napig legyünk gasztroturisták. Annyira érdekes és változatos a konyha, hogyha csukott szemmel kellene kóstolni, nem tudnánk, hogy éppen egy arab országban, török étteremben vagy egy mediterrán bisztróban falatozunk. A fenti képen a legnépszerűbb ételük, egy sajtos-tojásos táska, a khachapuri látható, de nagyot téved, aki azt hiszi, hogy ennyiből áll a grúz gasztronómia. A khinkhali az alsó képen is látható hússal töltött batyu (ez az orosz konyha befolyását is mutatja), de rengeteg halételük és vegetáriánus fogásuk van, amelyek minden étteremben elérhetőek, tehát a vegáknak is kész kánaán. Az édesszájúak is örülhetnek, mert rengeteg puding, sütemény és édesség elérhető, a churchkhela (csurcsela) például egészséges és finom nassolnivaló és ajándéknak is tökéletes: a kolbász formájú édesség szőlőzseléből és darabolt dióból van. Ez utóbbi nemcsak Georgiában, de Törökországban és a környező országokban is kapható nagyjából minden utcasarkon.

Fotó: 123rf

Khinkhali húsos batyu, sajtos lepény, saláta és töltött padlizsán

3. Régi gyógyfürdőkben ejtőzni

A Tbiliszi alól feltörő termálvizek létfontosságú szerepet játszottak a város történetében. És az sem véletlen, hogy a város neve meleget jelent, hiszen pont a termálvizek miatt kapta ez a nevet. A város alapítása egy 458 körülre tehető, az akkori király Vahtang Gorgasali a sólymával vadászott az akkori erdőségben. A sólyom elkapott egy fácánt, de utána mindkét madár beleesett egy hőforrásba, az állatok elpusztultak. A király a madara emlékére kiirtotta az erdőt és a helyére Tbiliszit építtette.

Fotó: Instagram

A fürdő kupolái ilyenek gyönyörűek belülről.

A Selyemút kereskedőinek is meg kellett fürdeniük a helyi termálvizekben, mielőtt átlépték a város falait. A legtöbb termálfürdő Abanotubani városrészben található és a törökfürdő hagyományait követi (bár ezen fürdők nagy része a szovjet uralom alatt épült): a 15 perces melegvizes fürdő után ágakkal paskolják a testünket, utána viszont a masszázs következik, majd pezsdítő a hideg öblítés.

4. Felfedezni a templomokat, múzeumokat

Fotó: Getty Images

Tbiliszi ortodox Szentháromság Székesegyház

A grúz főváros számos rejtett gyöngyszeméhez tartoznak a piacok és a múzeumok, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. A Dezerter Bazaar, azaz a helyi nagy piac önmagában megér egy délelőttöt, utána érdemes elmenni a Dry Bridge bolhapiacra is. És ha feltankoltunk friss ételekkel, gyümölcslevekkel, apró kincsekkel, akkor jöhet a magas kultúra: a városban 15 nagy múzeum van. Ezek közül a legérdekesebbek a Grúz Nemzeti Múzeum, a Georgia Művészeti Múzeum és a Tbiliszi Történeti Múzeum. És akkor még nem is beszéltünk a bazilikáról, a katedrálisról a mecsetekről és a zsinagógákról, a szecessziós építészetről, a macskaköves utcákról. Tbiliszi kifogyhatatlan látnivalóból.

5. Elmerülni az éjszakai életben

Fotó: Unsplash

Tbiliszi belvárosában rengeteg kis szórakozóhely és bár van

Tbilisziben sötétedés után sem lehet unatkozni. Mivel jók a grúz borok, remek vannak borbárok, boréttermek vannak, az egyik legmenőbb hely, ahol kerthelyiség is van, a Bauhaus Bar, ahol nemcsak inni, de enni is lehet. A Chacha-hálózat egyik szórakozóhelyébe vagy üzletébe is biztosan belefutunk a belvárosban: a Chacha Room étterembe, a Chacha Corner vagy Chacha Time üzletekbe, ahol autentikus grúz élelmiszereket vásárolhatunk magas minőségben.

További ötletek a városnézéshez:

youtu.be

Georgia Tbilisi Tourist Attractions, Sightseeing & Top Places to Visit in Tbilisi
AMI MÉG ÉRDEKELHET