Ez a világ leghosszabb kompjárata: 3 napig tart

1981 óta létezik.

A hajós körutazások lényege pont az, hogy az utazók heteket, akár hónapokat is a fedélzeten töltsenek, míg a kompjáratok esetében a lényeg a hatékony, gyors közlekedés. Általában a kikötők közti időtartam a fél órát sem éri el, de vannak olyan járatok is, melyek jóval több időt vesznek igénybe: ilyen a Washington és Alaszka között mozgó, extrém hosszú kompút is.


Onnantól lesz egy hajós utazás kompjárat, hogy annak rendszeres menetrendje és fix megállóhelyei vannak, valamint értelemszerűen alkalmasnak kell lennie utasok szállítására.

Ebbe a kategóriába még pont beletartozik a hongkongi Mai Liu Shui kerületéből a Peng Chau szigetére közlekedő komp, amin összesen 90 órát szükséges eltölteniük az utasoknak. Ez a komp viszont csak hétvégenként közlekedik, ilyenkor viszont menetrendszerűen.

Van azonban egy olyan kompjárat is, ami ennél is rendszeresebben közlekedik. A közel háromezer kilométeres szakaszon suhanó hajó az Egyesült Államokban található Washington államából Alaszka fagyos vidékére viszi el a türelmes utasokat.

A washingtoni Bellingham településéről Skagwaybe közlekedő kompjárat egy kisebb kirándulásnak is betudható, mivel a távot három nap alatt teszi meg.

A járat, melyet a Viking Travel cég üzemeltet, első útjára 1981-ben indult el, ma pedig az 1998-ban épített MV Kennicott nevű hajó szállítja az utasokat a két kikötő között.

A tájékoztató szerint a komp 499 utas szállítására alkalmas, ami összesen 48 négyágyas, 34 kétágyas, továbbá 24 olyan kabinnal van felszerelve, amely egy fekvőhelyes – előbbiek esetében például mellékhelyiség található a szobában.

A fedélzeten mindemellett kilátóterasz, szolárium, étterem, moziterem, gyermekeknek fenntartott részleg és egy csendes társalgó is van.

Shutterstock


Nem meglepő így hát, hogy a járatnak sok pozitív értékelést sikerült már begyűjtenie a TripAdvisoron is. Az egyik felhasználó így fogalmazott:

„A járat legszebb pontja kétségkívül a kilátás: az MV Kennicotton utazva a csodálatos jéghegyeken kívül fókákat, bálnákat, sasokat és más állatokat is láthattunk. A jó élményhez a személyzet is hozzájárult: mindenki rendkívül segítőkész és kedves volt, az ételek teljesen rendben voltak, és még az árak sem voltak vészesek.”

AMI MÉG ÉRDEKELHET