TACSKÓ A KIFLIBEN

Frankfurt városa 1987-ben ünnepelte a hot dog születésének 500. évfordulóját, sokan mégis amerikai találmányként gondolnak rá, ami nélkül nincs igazi baseballmeccs.

hot dog

Gyorstalpaló hot dog történet következik.

Honnan indult?

unsplash.com/Andersen Jensen

Az Atlanti-óceán túlpartján a 19. század második felében, 1860 táján német bevándorlók közvetítésével jelent meg a tejes kifliben kínált roppanós virsli savanyú káposztával. Pontosabban előbb csak a virsli és a káposzta, de idővel kitalálták a módját, hogy miként lehet az utcán kényelmesen fogyaszthatóbbá tenni a németek hagyományos fogását.

Az elsők között volt Charles Feltman hentes, aki 1871-ben már mozgó árusként kínálta a kiflibe csúsztatott virslit a brooklyni Coney Island strandján. A baseballmeccseken való elterjedése a Missouri állambeli St. Louis városához kötődik, ahol a helyi baseballcsapat német származású tulajdonosa kezdett előbb kolbászt, majd abból készült hot dogot kínálni a közönségnek. De a nagyobb városokban is sorra jelentek meg a mozgóárusok, s a munkásosztály körében gyors sikert aratott, olcsósága és könnyen fogyasztható volta miatt.

Bruce Kraig ételtörténész szerint népszerűsége az 1893-as chicagói világkiállítás idején szökött az egekbe, majd ezt követően indult világhódító útjára. Maga a hot dog kifejezés bizonyítottan 1895- ben bukkant föl egy magazin képaláírásában, a forró kutya elnevezés eredetéről azonban több történet is kering. Az egyik szerint az Amerikába áttelepült német hentesek közül sokan tartottak tacskót, s a nem túl jóindulatú feltételezések szerint azok húsát is belekeverték a gyanús összetételű virslibe.

HOT DOG A NAGYVILÁGBAN

unsplash.com/Rikke Filbært

Lévén a népszerű street food az Egyesült Államokban lett igazán ismert, csak ott többtucatnyi változata létezik, köztük a filmekben is sokat látott New York-i verzió mustárral, hagymaszósszal és savanyú káposztával. Vagy a híres chicagói, amelyet marhahúsból készült virslivel készítenek, fűszeres zöldszósszal és zellersóval ízesítenek, de szigorúan nem kerülhet bele ketchup.

A Seattle városáról elnevezett hot dogban a szószok mellett krémsajt és pirított hagyma van, a chili dogba chili con carne kerül a virsli tetejére, a corn doghoz kukoricadarás tésztában sütik ropogósra a virslit. Egy-egy nemzet pedig jellegzetes alapanyagait csempészi bele a maga változatába, így Kolumbiában ananásszal, Chilében avokádóval, Argentínában chimichurrival, azaz egy csilis szósszal ehetjük a helyi hot dogot, Brazíliában és Svédországban pedig krémes krumplipürével koronázzák meg.

KÓSTOLJA MEG A HOT DOGOT A FRESH CORNERBEN!

A Slovnaft töltőállomásokon található Fresh Cornerekben kínált hot dog autósbarát termék lévén az utazók kedvence. A vásárlók saját ízlésük szerint állíthatják össze: négyféle virsliből (83-98 százalékos hústartalommal), kétféle pékáruból és a hagyományos ketchup és mustár mellett négy másik dresszingből is választhatnak. Az idei év újdonsága a csilis virsli a pikáns ízek kedvelőinek. A Slovnaft kiemelt töltőállomásainak aktuális kínálatában pedig a tépett hússal töltött tortilla vagy a chilli con carne ízvariáció is szerepel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET