Kényelem fagypont alatt: a legszebb jéghotelek

Aki szereti a telet, a ropogó havat, a harapnivaló levegőt, imádni fogja ezeket a modern iglukat.

Fotó: Icehotel
Jégkunyhóban aludni? Igen, kicsit extrém, de a képeket nézegetve belekóstolni a hangulatába azért még most, az utazási korlátozások mellett is érdemes. Talán jövő télen már mi is kipróbálhatunk egy jéghotelt.

Ha valmiből sok van a sarkkörön akkor az a jég és a hó. Ebből a ötletből inspirálódtak a jéghotelek megálmodói. A kreativitás persze nem mellékes, és nyilván a szolgáltatásokat is bővíteni kell ahhoz, hogy ezek a jéghotelek évről évre talpon maradjanak, de ettől lesz izgalmas az ott lét. Egy szó mint száz, a jéghoteleknek mindig újítaniuk kell. Lássuk, miket tartogatnak az alábbi északi sarkköri szállodák!

Arctic Snow Hotel  és üvegbungalók – Rovaniemi, Finnország

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


A finn Arctic Snow Hotel jégkunyhóihoz gyapjú zoknit, sapkát és szintén meleg, több rétegű ruházatot ajánlanak a házigazdák. Az üvegbungalók persze fűtöttek és üvegkupoláikon keresztül remekül látszik a színpompás sarki fény. A Lappföldön található komplexumban szaunázási lehetőség és hószánozás is van, és persze, bár nem garantált, de még a Mikulással is összefuthatunk.

Iglu Dorf – Gaastad, Svájc

www.instagram.com

A fenti minivideón a kanapédról is körbejárhatod ezt az alpesi csodát, ahol a hódizájn állandóan változik, míg az Iglu Dorfban a szállás minősége természetesen mindig ugyanolyan magas. A jéghotel wellness-szolgáltatásokat is nyújt: hóba vájt jacuzzi, forró szauna, grillezésre alkalmas közösségi tér és különböző programok (igluépítési vagy házi síverseny) várják az itt megszálló vendégeket. A klasszikus iglutechnikával felépített szálláson 11 szoba van.

Icehotel – Jukkasjärvi, Svédország

Fotó: Icehotel


Fotó: Icehotel


Fotó: Icehotel



Jég több témára: az Icehotel alapítása, vagyis 1989 óta évente 2500 darab, egyenként kéttonnás, havas jégdarabot (amelyet a Torne folyóból vágnak ki) használ fel, hogy minden évben csodás dizájnnal várja azokat, akik az északi sarkköri vidéken szeretnének vakációzni és a sarki fény megtekintése mellett más maradandó élményre is vágynak. Ez a jéghotel a többivel ellentétben egész évben nyitva tart, szállásfoglaláskor 20 tematikus szoba közül választhatunk, a helyszínre érve pedig iszogatni a bárban, kulturálódni pedig az év 365 napján üzemelő művészeti galériában tudunk.

Sorrisniva Igloo Hotel – Alta, Norvégia

Fotó: Sorrisniva Igloo Hotel


Fotó: Instagram


Ahogy a képen is látszik, az aprócska kápolna az egyik legszebb része az óriási iglunak, nem véletlen, hogy sokan lecsapnak rá különleges esküvői helyszín után kutatva. A jéghotelek sorában ez a legészakibb a világon, és egyébként egy nagyobb üdülőkomplexum része. Összesen (és folyamatosan) 250 tonna jégre van szükség ahhoz, hogy a szálloda szép, tiszta és friss maradjon. Az ágyakat rénszarvasprémmel terítik be, amelyek egészen -30 celsius fokos külső hőmérsékletig komfortossá teszik az ülő- és fekvőhelyeket. A jégkunyhók mellett felépített szaunákban felmelegedhetünk, ha túl sok lenne a jégből, a jéghotel mellett üzemelő lodge pedig az egész szezonban változatos programokkal vár. A 20 szobával rendelkező Sorrisniva Igloo Hotelben vannak egyébként családi szobák és lakosztályok is, így akár a teljes család hidegtűrését letesztelhetjük.

Ice Village Tomamu – Hokkaido, Japán

Fotó: Ice Village Tomamu


Fotó: Ice Village Tomamu


A japán Hokkaido szigeten kapott helyet az ország egyetlen jéghotele, az Ice Village Tomamu. Az igényesen felépített falu valójában egy téli szórakoztató központ korcsolyapályával, jégcsúszdával, játékbolttal, kézműves workshopokkal, jéghangszer teremmel, kápolnával, kávézóval és persze bárral. A szállás a sípályákhoz közel épült, ahol télen az átlagos hőmérséklet -30 celsius fok.

Hôtel de Glace – Saint-Gabriel-de-Valcartier, Kanada

Fotó: Instagram


Fotó: Facebook


Észak-Amerika egyetlen jéghotele Kanadában található: a Hôtel de Glace Quebec külső részén épült, ahol nagyjából ugyanazok a szolgáltatások érhetők el, mint az európai és japán jéghotelekben: ide foglalva sportolási lehetőségek és tematikus szobák közül választhatunk, ám a hotel csak akkor nyit ki, amikor a hőmérséklet tartósan nagyon alacsonyan van: ez Kanadában mínusz 20-30 fokot jelent. A vendéglátóhely minden egyes centimétere aprólékosan és gazdagon kidolgozott, mindenhol jégkristály csillárok és szobrok díszelegnek.


AMI MÉG ÉRDEKELHET