Tip na výlet v okolí Košíc: Hrad Slanec

Jarné výlety je dobré začínať pozvoľna, na nenáročných výstupoch a pochodoch. Kým si telo zvykne na pravidelný pohyb, je to ideálny čas na krátke, ale inšpiratívne výlety. Polhodinu autom z Košíc jeden takýto výlet nájdete – na Slanecký hrad.

Foto: Shutterstock

Nad obcou Slanec, asi 30 minút juhovýchodne od Košíc, sa týči vysoký kopec ako stvorený na výstavbu hradu. S plošinou na vrchu nebolo pre jeho staviteľov ťažké ho vybudovať, stačila jedna priekopa pri prístupovej ceste. O ostatnú nedostupnosť aj strategickú polohu sa postarala príroda.

Začiatky hradu Slanec sú neznáme 

Presný čas začiatku výstavby hradu Slanec nie sú písomne zachované. Vieme len, že hradný kopec bol osídlený už v dobe kamennej. Počas slávy rímskej ríše viedla popod kopec cesta spájajúca rumunskú provinciu Dacia s Košickou kotlinou. Po tom, čo v rokoch 1241 až 1242 znamenali pre Uhorsko katastrofu mongolské hordy a ich nájazdy, prikázal v 13. storočí kráľ Belo IV. stavať opevnené kamenné hrady, ktoré ako jediné dokázali nájazdom vzdorovať. Mohla tak robiť aj šľachta a aj preto vzniklo na území Uhorska, a teda aj Slovenska v tomto období toľko hradov. Hrad Slanec nebol výnimkou. Medzi najbohatšie miestne rody patrili Abovci, potomkovia kráľa Samuela Aba. Okolo roku 1270 vybudovali kamenný hrad s trojposchodovým palácom, ktorý dodnes poznáme ako Slanský hrad.

Vzostupy a pády Slaneckého hradu 

Začiatkom 14. storočia sa menili postavenia rôznych šľachtických rodov v Uhorsku a medzi najvýznamnejšie, až najbohatšie, sa dostal aj rod Drugetovcov, pôvodom z Neapola. V roku 1330 prinútili Abovcov vymeniť hrad za štyri dediny na Šariši a ako noví majitelia palác navýšili o dve poschodia a okrúhlu útočnú vežu, ktorá je dodnes jeho dominantou. Obdobím úpadku bolo 17. storočie, charakteristické protihabsburskými povstaniami. Po tom, čo sa hradom prehnali asi všetky povstalecké vojská, ho postihol osud podobný mnohým stavbám – cisár Leopold rozhodol o jeho zničení, aby nemohol slúžiť ako útočisko povstalcov. V 19. storočí sa bohatá šľachta opäť venovala svojej minulosti a obnove sídiel. Gróf Jozef Forgáč na Slaneckom hrade obnovuje hradnú vežu. Vzniká v nej múzeum rodu Forgáčovcom z Gýmeša. Až druhá svetová vojna znamenala schátranie, keď rekonštruované časti zhoreli a boli ponechané svojmu osudu. V súčasnosti sa však od roku 2011 snaží o záchranu hradu občianske združenie Zachráňme hrad Slanec.

Výlet na Hrad Slanec

Prístup na hrad je jednoduchý. Hrad je voľne prístupný celoročne. Najlepšie urobíte, ak auto odstavíte v obci Slanec a cez Forgáčovu ulicu sa vydáte po červenej značke hore na hrad. Z parkoviska pri katolíckom kostole vám to bude trvať asi len do pol hodiny, trasa má len 800 metrov. Ak do Slanca prídete osobným vlakom, trasa sa vám predĺži o asi 500 metrov.

  • GPS súradnice parkoviska: 48.635445, 21.476533
  • Najbližšie čerpacie stanice Slovnaft: Košice – Textilná, Sečovce, Trebišov
AMI MÉG ÉRDEKELHET