Aby ani stará láska k autu nehrdzavela

Jar je časom omladenia. Zobúdza sa príroda, zimný splín strieda oživenie, ktoré nám prináša krajšie okolie. No jar je aj časom, keď veľa prší. Hoci sme za dážď vďační, nedá sa to isté povedať o našom aute. Najmä ak ho už máte nejaký ten rok, môžu vám na záhrade kvitnúť kvety, no na aute hrdza. Ako jej predchádzať a čo urobiť, aby ste jej vzniku čo najviac zamedzili?

Foto: Shutterstock

Jar je viac než len prezúvanie zimných pneumatík. Keď sa sneh a ľad roztápajú, zanechávajú za sebou soľ, špinu a iné nečistoty, čo je živné prostredie pre hrdzu a koróziu. Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu zabrániť korózii a hrdzi na vašom aute počas vlhkých jarných mesiacov.

Pravidelne umývajte auto

Foto: Pixabay

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť korózii a hrdzi, je pravidelné umývanie auta. Tým sa odstránia všetky nečistoty a soľ, ktoré sa mohli nahromadiť na vašom aute počas zimných mesiacov. Venujte zvláštnu pozornosť podvozku vášho auta, pretože tu sa hromadí väčšina solí a nečistôt. Ak auto často čistíte v ručných boxoch, minimálne raz na jar zájdite „na kefy“, teda do umývacej linky. To preto, aby ste si zvolili program so zahrnutým umytím podvozka, keď vysokotlakové trysky zmyjú soľ urýchľujúcu hrdzavenie aj z tých najskrytejších kútov podvozka.

Nevynechajte vosk

Foto: unsplash

Ďalším účinným spôsobom, ako zabrániť hrdzi a korózii, je navoskovať auto. Vosk vytvára bariéru medzi lakom vášho auta a prvkami, čím zabraňuje vode, soli a iným nečistotám dostať sa ku kovu pod ním. Voskovanie každých pár mesiacov môže pomôcť udržať vzhľad vášho auta lesklý, bude pôsobiť novšie a zároveň ho bude chrániť pred koróziou. Aj tu je najjednoduchšie použiť umývaciu linku, ktorá pred sušením auto navoskuje a teplým vzduchom ho zapracuje na lak auta tak, aby vosk vydržal čo najdlhšie.

Zaparkujte na suchom mieste

Foto: Pixabay

Vždy, keď je to možné, snažte sa zaparkovať auto na suchom mieste. Môže to byť v garáži, prístrešku pre auto alebo pod krytým parkovacím miestom. Ak nemáte prístup k žiadnej z týchto možností, skúste svoje auto zaparkovať na vyvýšenom mieste, kde bude menej pravdepodobné, že sa ponorí do vody počas silného dažďa alebo záplav. Keď idete napríklad na nákupy či na dovolenku, uprednostnite podzemné garáže a garážové domy.

Vyhnite sa jazde cez stojacu vodu

Foto: unsplash

Jazda po stojacej vode môže lákať svojou detskou nevinnou hravosťou, no pre vaše auto môže byť aj veľmi nebezpečná. Voda môže preniknúť do elektrických komponentov vášho auta a spôsobiť poškodenie a koróziu. Môže tiež spôsobiť navlhčenie brzdových doštičiek, čím sa zníži ich účinnosť. Ak musíte prejsť stojacou vodou, snažte sa to robiť pomaly a vyhýbajte sa akýmkoľvek hlbokým kalužiam.

Skontrolujte odvodňovacie systémy vášho auta

Foto: unsplash

Vaše auto má niekoľko odvodňovacích systémov vrátane systémov pre strešné okno, klimatizáciu a stierače čelného skla. Tieto drenážne systémy pravidelne kontrolujte, aby ste sa uistili, že fungujú správne. Ak sa upchajú, voda sa môže vrátiť späť a spôsobiť poškodenie a koróziu. Taktiež mnohé autá majú odvodňovanie vo dverách, aby sa z nich dostala voda prenikajúca cez gumené tesnenie na spodnej časti bočných skiel. To rokmi povolí a voda by mala odtiecť spodnou časťou dverí, no ak je odtok upchatý špinou, voda sa naakumuluje vo dverách a časom začne kov korodovať.

Použite sprej a gumené rohože

Foto: Shutterstock

Ako sme písali v článku venovanom WD40, tento prípravok pôsobí preventívne na koróziu. Má to v samotnom názve – water repelent – čiže odpudzujúci vodu. Ak vidíte len prvotný náznak hrdze, odstráňte ju a WD40 aplikujte na postihnuté miesto.

Niektorí preferujú v aute textilné rohože, no práve cez ne presakuje na kovovú podlahu auta voda z topánok vrátane zimnej posypovej soli. To všetko môže rokmi spôsobiť koróziu či minimálne zdraviu veľmi škodlivé plesne. Riešením je výmena za gumené rohože. Zároveň zistíte, že čistenie tých gumových je omnoho jednoduchšie.

Hovorí sa, že stará láska nehrdzavie, a tak sa týmito tipmi ubezpečte, že ani láska k vášmu autu nedá hrdzi šancu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET