Cesta, ktorá vám zahrá hudbu

Motivovať vodičov k dodržiavaniu maximálnej rýchlosti je ťažké na každej ceste. Na rovinatých dlhých úsekoch Maďarska je to však ešte ťažšie. Tu však prišli s hravým nápadom, ktorý nejedného vodiča donútil zložiť nohu z plynu: hudobná cesta.

Foto: Vezess.hu

Princíp hudobnej cesty je jednoduchý a vôbec nie je nákladný. Na jej asfalt je aplikovaný podobný postrek, ktorý zabraňuje mikrospánkom a zobudí vás hučaním, ak kolesom na diaľnici zídete na čiaru pri krajnici. Rôznymi vzormi sa dajú dosiahnuť rôzne tóny. A tak, ak po nich pôjdete tou správnou rýchlosťou, cesta vám zahrá melódiu.

Hudobná cesta Zempléna

www.youtube.com

Így szól Magyarország újabb zenélő útja

Ak sa vydáte po ceste číslo 37 zo Slovenského Nového Mesta na Zemplíne, neďaleko najnižšieho miesta našej krajiny pri obci Borša, čaká vás až do Miškolca vcelku nudná rovina. To láka šliapnuť na plyn a prejsť krajinu čo najrýchlejšie. Lenže rýchlosť je veľmi častou príčinou nehôd. A tak v Maďarsku prišli s nápadom pozitívnej motivácie – na cestu aplikovali farby a ak pôjdete v úseku medzi Szerencsom a Gesztely na Tokaji rýchlosťou 80 km/h, cesta vám zahrá maďarskú folkovú pesničku Érik a szőlő o dozrievaní hrozna. Ak pôjdete rýchlejšie, ale aj pomalšie, melódia nebude znieť správne. Hoci je v Maďarsku rýchlosť mimo obce 90 km/h, o desať kilometrov nižšiu rýchlosť zvolili preto, aby sa aj unavení kamionisti, ktorí majú obmedzenie rýchlosti na osemdesiatku, zabavili a hudobne pookriali.

Rocková melódia južne od Balatonu

www.youtube.com

Így dalol az R67-es út

Hudobnú cestu neďaleko slovenských hraníc otvorili len v novembri 2022, no už tri roky predtým bola v Maďarsku spustená iná hudobná cesta. S číslom 67 smeruje zo stredu južného Balatonu, z mesta Balatonszemes, do Szigetváru na juhu, neďaleko chorvátskych hraníc. Na stometrovom úseku, medzi obcami Mernye a Mernyeszentmiklós, vám pri osemdesiatkilometrovej rýchlosti cesta „zahrá“ tematicky rockovú skladu maďarskej skupiny Republic „A 67-es út“, čo je doslova skladba o ceste číslo 67.

AMI MÉG ÉRDEKELHET