Kiderült, melyik hulladékot szelektáljuk a legszívesebben

Az újrahasznosítás szempontjából kulcskérdés mindez.

szelektív kukák

A gyártókat tömörítő Natur-Pack megvizsgálta az elmúlt év adatai alapján, hogy a különböző típusú szemetet mennyire szelektálja a lakosság. A legnagyobb arányban gyűjtött hulladéknak a papír bizonyult, ez a tény pedig nagyban elősegíti azt a folyamatot, hogy egyre több újrahasznosított papírral találkozzunk a hétköznapjaink során.

A papírhulladékot szelektálja a legnagyobb arányban a lakosság, körülbelül 200 ezer tonnát. Az újrahasznosítás aránya a 2022-es adatok szerint 82%

– közölte Marek Brinzík, a Natur-Pack munkatársa.

Fotó: Shutterstock

Mindezt azzal egészítette ki, hogy az újrahasznosítás alapja a megfelelő szelektálás, és ez a papírnál és az üvegnél a legnagyobb:

Egyrészt ezeket szelektálja a legrégebben a lakosság, másrészt egyértelmű, hogy milyen hulladékfajtáról van szó, míg a műanyag esetében ezt sokak számára nem mindig könnyű eldönteni.

Így is lehet tenni a hulladékok ellen: Egy nyitrai startup éppen megváltoztatja, hogyan működnek az áruházak

A statisztikák arra is rámutattak, hogy a műanyaghulladék szelektálásával akad a legnagyobb probléma.

A sárga szeméttárolókba kerülő hulladéknak nem egyszer a fele nem oda való. Ez nagyon megnehezíti a hulladékgazdálkodási vállalatok, illetve az újrahasznosítást végző cégek dolgát is, amelyek a szelektív hulladékgyűjtést finanszírozzák, idézi a szakértőt az Új Szó cikke.

Azzal lehetne a lakosság körében talán a legnagyobb mértékben javítani a szelektív hulladékgyűjtéshez való kedvet, ha egyértelművé válna, mely hulladékot pontosan melyik kukába kell belehajítanunk. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a sokféle műanyag között egyáltalán nem egyszerű eldönteni, hogy valóban beledobhatjuk-e a sárga konténerbe.

A nagy cégek is törekednek: Újabb komoly változás várható a szlovák McDonald'sokban

Fotó: Shutterstock

A másik fő fejfájást az elektronikai hulladék okozza, ezek ugyanis nem a színes hulladéktárolók valamelyikébe tartoznak,

hanem törvényileg meg van határozva, hol adhatjuk le ezeket (különféle gyűjtőhelyeken, elektronikai boltokban, üzletközpontokban, önkormányzati gyűjtőudvarokban stb.). Emellett pedig az is megesik sok helyen, hogy egy résbe kell dobnunk a műanyagot például a fém dobozokkal.

Brinzík továbbá is azt állította, hogy sokan még mindig kidobálják az e-hulladékot a természetbe, ami komoly problémát jelent. A legnagyobb aggodalom az eltérő elemek és akkumulátorok miatt lehet, amelyek így válnak ökológiai időzített bombákká.

AMI MÉG ÉRDEKELHET