Humanoid robotokat alkalmaz mostantól a világ egyik legnagyobb autómárkája

A német vállalat a magyarországi gyáraiban próbálja ki először a technológiát.

humanoid robot

A Mercedes-Benz nemrég humanoid robotokat vásárolt az austini székhelyű Apptronik techvállalattól. A cég ezzel azt szeretné megvizsgálni, hogyan lehet robotok segítségével kiegészíteni az emberi munkaerőt.

A kísérleti program részeként az Apptronik humanoid robotjait – a közös sajtóközlemény szerint – az alacsony képzettséget igénylő, fizikai kihívást jelentő munkák automatizálására használják majd.

Ezt is olvasd el! Tudtad? Ezeket az autókat mind Szlovákiában gyártják

Az Apollo névre hallgató robot 175 centiméter magas és 72 kilogramm nehéz, teherbírása 25 kilogrammig terjed.

Az eszközt úgy tervezték és építették, hogy emberek mellett egyfajta segédként dolgozhasson ipari területeken.

A Mercedes és az Apptronik még vizsgálja a robotok lehetőségeit, bár valószínűleg alkatrészek szállítására és ellenőrzésére fogják használni őket. Az sem világos, hogy hány robot dolgozik majd a Mercedesnél, bár a RobbReport értesülései szerint pár prototípust már tesztelnek az autógyártó magyarországi gyárában.

Ez is érdekelhet: Az új Tesla Roadster már repülni fog, állítja Elon Musk

Fotó: Shutterstock

Ez egy új határterület, és szeretnénk megérteni mind a robotika, mind az autógyártás lehetőségeit, hogy betöltsék a munkaerőhiányt olyan területeken, mint az alacsony képzettséget igénylő, ismétlődő és fizikailag megterhelő munkák. Illetve felszabadítsák a gyártósoron dolgozó, magasan képzett csapattagjainkat, hogy a világ legjobb autóit építsék

– nyilatkozta Jörg Burzer gyártásért felelős vezető.

A Mercedes nem az első – és minden bizonnyal nem is az utolsó – autógyártó, amely humanoid robotokat alkalmaz gyáraiban. Év elejétől már a BMW és a Figure is összedolgozik annak érdekében, hogy megtalálják a mai modern autóiparban ezeknek a robotnak a helyét.

Utóbbi vállalatnak a 01-es nevű robotjai a német márka dél-karolinai gyárában teljesítenek szolgálatot.

Meglátásuk szerint egyébként a „nehéz, nem biztonságos vagy unalmas" gyártási feladatok automatizálására lehetne a közeljövőben leghatékonyabban alkalmazni ezeket az mesterséges intelligencia által vezérelt technológiákat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET