ROZPRÁVKOVÝ SVET HUNDERTWASSEROVHO DOMU

V treťom viedenskom obvode, v blízkosti Donaukanalu, na rohu ulíc Kegelgasse a Löwengasse, stojí jedna z najunikátnejších budov rakúskeho hlavného mesta, ktorá každoročne priláka množstvo turistov. Starý bytový dom bol pritom roky fádnym sivým blokom, až kým v polovici 80. rokov minulého storočia neprešiel prestavbou podľa predstáv svojského viedenského rodáka.

Foto: 123rf


Zrod turistickej atrakcie

Foto: 123rf

Z objektu určeného pôvodne pre sociálne slabších sa v roku 1986 zrodila turistická atrakcia, ktorá vďaka pestrým farbám a nezvyčajným formám už z diaľky púta pozornosť. Friedensreich Hundertwasser mal na architektúru svojský názor. Rovnú líniu považoval prakticky za nepriateľa, nazval ju „bezbožnou a nemorálnou". V tomto duchu sa niesol aj jeho návrh. Fasáda budovy sa nevyznačuje tradičnou architektonickou logikou, má množstvo asymetrických foriem. „Niektorí tvrdia, že domy tvoria steny, podľa mňa ich však tvoria okná," vyhlásil architekt. Budova skutočne nemá dve okná rovnakej farby a veľkosti, dokonca aj podlaha má vlnitý tvar. Neprehliadnuteľné sú aj žiarivé farby fasády – modrá, žltá, červená a biela. Hundertwasser využil aj silu prírody: na streche a balkónoch vytvoril malé záhrady, vďaka čomu vznikla zelená oáza uprostred mesta. Názory na tvorbu nekonvenčného rakúskeho umelca sa však rozchádzajú: niektorí ho považujú za génia, podľa iných hraničí jeho tvorba s gýčom. Obrovský počet turistov, ktorí každoročne navštívia jeho dom vo Viedni, však svedčí o unikátnosti a nadčasovosti Hundertwasserhausu.

„Rakúsky Gaudí“

Foto: 123rf

Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) sa stal známym vo svojej vlasti vďaka výrazne farebnej, dekoratívnej maľbe. Svetovú slávu mu priniesli ekletické a nekonvenčné architektonické riešenia. V súčasnosti sa považuje za jedného z najoriginálnejších umelcov 20. storočia, ktorého tvorba má spoločné prvky s umením katalánskeho architekta Antonia Gaudího.

V Hundertwasserovom dome sa nachádza 52 bytov, štyri kancelárie a 19 terás. Stavbu dotvára 250 stromov a kríkov. Momentálne nie je ani jedna z miestností na prenájom, budovu si možno pozrieť len zvonka.

HUNDERTWASSEROVA DEDINA A MÚZEUM

Foto: 123rf

Oproti obytnému domu stojí komplex Hundertwasser, ktorý vznikol po prestavbe dielne s pneumatikami. V obchodnom centre sa nachádza bar a viacero obchodov v typickom Hundertwasserovom štýle.

Niekoľko sto metrov od obytného domu stojí budova, kde si môžete pozrieť výstavu venovanú celoživotnej tvorbe umelca. Nechýbajú maľby, grafiky ani architektonické projekty umelca, zoznámiť sa môžete aj s jeho ekologickými predstavami. Návštevníka čaká unikátny zážitok i na toaletách...

Rakúsky umelec prekonal svojimi víziami dobu: bol poslom ekologickej architektúry a vo svojich plánoch odzrkadľoval túžbu mestského človeka po prírode.

GRÜNE ZITADELLE

Foto: Getty Images Hungary

Hundertwasserov posledný architektonický projekt zrealizovali päť rokov po smrti umelca v nemeckom Magdeburgu. Zelená citadela je komplex, v ktorom sa nachádzajú byty na prenájom, kaviareň, obchody a malý hotel. Hoci názory domácich na jeho estetickú kvalitu boli spočiatku protichodné, dnes je jednou z najslávnejších atrakcií mesta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET