Rekordot dönthet a hőmérséklet a húsvéti hétvégén

Annyi biztos, hogy nem kell nagykabátot húznunk!

napos ég

Az elmúlt hét időjárására elég kaotikusra sikerült, a kellemes időt többször is néhány óra alatt felváltotta a téli hideg. A meteorológiai előrejelzések szerint ez a tendencia az előttünk álló időszakban megmarad, a húsvéti hosszú hétvégén viszont éppen a felmelegedési fázist tapasztalhatjuk meg.


„Míg március 23-án Moravský Svätý Ján (Senicai járás) területén 22,1 Celsius-fokot mértek nappal, addig másnap már tizenkét fokkal kevesebbet, csak 10,2-öt", nyilatkozta Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa.

Ezt is olvasd el! 5 húsvéti program Pozsonyban, amit kár lenne kihagynunk

A szakértő kifejtette, hogy tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre, tavasszal nem szokatlan a melegebb és hidegebb idő váltakozása.

Annyi azonban kijelenthető különlegességként, hogy idén mindenképp markánsabbak ezek a kilengések, mivel a melegebb időszakokban a hőmérsékletek magasabbak, mint általában szoktak lenni.

A március 23-24-i hétvége érezhetően hűvösebb volt, azonban az új hét kezdetével ismét emelkedni kezdett a hőmérséklet, amely a húsvéti ünnepek alatt – március 29. és április 1. között – csúcsosodik majd ki.

Fotó: Shutterstock

Sőt olyan időjárás várható, amely inkább április végére vagy május elejére jellemző, idézi a meteorológust a parameter.sk cikke.

Ez is érdekelhet: 3 ingyenes app, ha a szlovák hegyekbe készülünk

A jelenlegi előrejelzések szerint szombattól hétfőig a nappali maximumok akár a 24 fokot is meghaladhatják. Ha ez valóban így lesz, az országos hőmérsékleti rekordokat jelentene.

Továbbá jelentős légmozgásra is számítani lehet, ami befolyásolhatja, hogy éjszakánként a hőmérséklet ne csökkenjen egyszer se 10 fok alá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET