A Húsvét-sziget legjobb programjai

Vulkánok, strand és város.

Rapa Nui
Fotó: Shutterstock

Előző cikkünkben bemutatottuk Rapa Nuit, de most a szobrokon túl is körülnézünk a nem túl népes szigeten. Mit érdemes még itt csinálni, merre barangoljunk?

​Napfelkelte és vulkán

Fotó: Shutterstock

Rano Raraku krátertava

Ahu Tongariki szobrok

Napfelkelte a tizenöt legjobb állapotban lévő moai kőszobornál? A Húsvét-sziget legnépszerűbb programját akkor sem érdemes kihagyni, ha nem vagyunk korán kelő típusok. Bár egy pusztító cunami 1960-ban ledöntötte a szobrokat, később helyreállították őket, így ismét megcsodálható a hatalmas sziklafejek közt felbukkanó nap látványa.Rano Raraku kőbánya

A Terevaka vulkán kráterének lejtőin fekvő Rano Raraku a sziget egyik legizgalmasabb helyszíne: a 12‒16. században ennek a vulkánnak a kiömlési kőzetéből faragták ki, és innen szállították végleges helyükre a moai-okat, a sziget jellegzetes szobrait. A régészeti jelentőségű helyszínen különböző készültségi fokú műemlékeket láthatunk a kezdeti fázistól a teljesen kifaragott, kész alkotásokig.

Nahát, az óceán!

Fotó: Shutterstock

Orongo kunyhói

Anakena strand

Bár a szigetet – vulkanikus eredetének köszönhetően – nagyrészt sziklás partok övezik, akadnak ez alól kivételek. Az Anakena strandra érkezve azt hihetjük, egy trópusi paradicsomba érkeztünk: ropogós zöld fű, pálmafák, puha homok, türkizkék víz – ráadásként 8 moai is magasodik a háttérben, hogy véletlenül se felejtsük el, merre járunk.


Orongo

A Rano Kau, a sziget legnagyobb vulkánja önmagában is lenyűgöző, de ha itt járunk, mindenképp látogassunk el Orongóba, ahol ötvenhárom kőből készült kunyhó néz az óceán felé. A 18‒19. században itt tartották a „madárember” versenyeket: az életveszélyes játék célja az év első madártojásának megszerzése volt a szomszédos kis szigetről.

Város a turistáknak

Fotó: Shutterstock

Hanga Roa

A sziget egyetlen települése és egyben fővárosa Hanga Roa. Itt található a repülőtér, a legtöbb szálloda és apartman, éttermek, kávézók, fagyizók, kézműves boltok. Polinéz stílusú kis katolikus templomában részt vehetünk egy zenés, helyi misén, a falu kikötőjének közvetlen közelében pedig a halak mellett akár teknősöket is láthatunk búvárkodás közben.

Kaloa étterem

A sziget az óceán közepén fekszik, így korántsem meglepő, hogy gasztronómiája középpontjában a halak állnak, bár a helyi kínálatból a chilei ételek (például az empanada) és a polinéz specialitások sem hiányozhatnak. A Nayara Hangaroa ökoszállodában található Kaloa étteremben a változatos és különleges ételeket óceánra nyíló kilátással fogyaszthatjuk el.
AMI MÉG ÉRDEKELHET