A népszerű szlovák húsvéti ínyencség: így készül a hrudka!

Többek között cirak, sirok és sirecz néven is ismert.

hrudka

Csak pár alapvető élelmiszer és az alábbi recept kell ahhoz, hogy az asztalunkra tegyük az egyik legfinomabb tradicionális ünnepi ételt. Bár gyorsan romlandó, ez nem fog bajt okozni, hiszen ha megtudjuk milyen a tojássajt ízvilága, könnyen új kedvencünkké válik majd.

A hrudka esetében lényegében egy tojásból és tejből álló finomságról beszélünk, amelyet addig kell főznünk, amíg a fehérje túróvá, a folyadék pedig savóvá nem válik. Sóval és néha borssal, vagy akár cukorral édesítve is elkészíthető.

Ezt is olvasd el! A húsvéti tojás története

Hozzávalók

  • 12 nagyobb tojás;
  • 1 liter 3,5%-os tej;
  • 1 teáskanál só;
  • 6 egész borsszem összetörve vagy egyéb fűszer (opcionális).

Elkészítése

www.instagram.com

Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet és a sót − illetve a többi fűszert, amit használunk − és alaposan keverjük össze. Töltsünk meg egy lábast körülbelül egy 2-3 centiméterig vízzel. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, úgy, hogy megtartsuk a víz hőmérsékletét. A tojást és a tejet tartalmazó felső edényt helyezzük ekkor a forró vízzel teli lábos fölé.

Ez is érdekelhet: Ha húsvét, akkor bárány!

Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amig az tojásos-tejes folyadékunk ki nem dobja magából a savót. A ThespruceEats cikke szerint ezek után béleljünk ki egy szűrőt, majd a túrót merőkanállal kanalazzuk bele.

Hagyjuk az alvadékot tíz percig lecsöpögni. Kössünk zsineget egy fakanálhoz, akasszuk a masszát egy edény fölé, hogy összegyűjtsük a visszamaradt savót, és folytassuk a lecsöpögtetést további fél óráig.

Amikor a tojássajt kihűlt, és már nem csöpög belőle a savó, egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe − még mindig egy edény fölé függesztve − hogy megőrizze kerek formáját. Ekkor tálalásra kész: szendvicsekre és kolbászokra vagy önmagában, egy kevés sóval megszórva tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET