Neked rendben van a bringád? Ezeket ellenőrizd rajta!

Készítsd fel a biciklit, mert egy jól karbantartott drótszamáron tekerni is sokkal könnyebb!

bringa check
Fotó: Shutterstock
Jó időben nincs is jobb, mint kétkeréken száguldozni a szabadban. Ám mielőtt ezt megtennéd, készítsd fel a kerékpárodat a biztonságos és könnyű tekerésre! Összeszedtük, miket érdemes ellenőrizni, megtenni, cserélni.

Meghálálja a mosást

Sok szennyeződés lerakódhat a kerékpáron, különösen, ha a sáros túraterepeket kedveled, és ezek a koszdarabkák bizony korai kopáshoz, rozsdásodáshoz vezethetnek. Hogy ezt biztosan elkerüld, rendszeresen tisztítanod kell a bringádat a következő módon.

  • Először is tiszta, langyos vízzel öntsd nyakon, majd dörzsöld át egy meleg vízzel és tisztítószerrel átitatott szivaccsal.
  • Öblítse le újra, majd törölgesd szárazra egy tiszta ronggyal. Ha azt szeretnéd, hogy a kerékpár vadonatújnak tűnjön, vegyél egy kimondottan biciklikre való tisztító folyadékot.

A keréken áll vagy bukik

Egész télen nem használtad a bringát? Könnyen lehet, hogy a gumik is megadták magukat a tárolás során. Ellenőrizd a keréknyomást, és szükség esetén fújd fel a kerekeket. Ezután alaposan nézd meg, hogy nincsenek-e repedések vagy vágások a gumiabroncsok oldalán, mivel ezek defekteket vagy lassú leeresztést okozhatnak – ha ezt tapasztalod, muszáj lesz új gumit venned!

Miután az abroncsellenőrzés befejeződött, győződj meg róla, hogy az összes küllő biztonságosan rögzítve van. Azért biztonságosabb, ha meghúzod őket egy kerékpár küllőkulccsal. Ez azért fontos, mert a küllők tartják egyenesen a kerekeket, ami a biztonságos és balesetmentes biciklizés egyik legfőbb alappillére.

Fotó: Shutterstock

Lánc

A hajtás szintén fontos része a kerékpárnak. Ez a szerkezet az, amely a pedál erejét előrehaladó mozgássá változtatja, beleértve a hajtókarokat, pedálokat, láncokat, lánctányérokat, fogaskerekeket és a váltókat. A láncot csúcsminőségű állapotban kell tartanod, hogy a kerékpár problémamentesen működjön. A gyakori tisztítás és átkenés, olajozás megóvja a sártól és az úttörmelékektől túra közben.

Érdemes egy láncnyúlásmérőt beszerezni, amivel gyorsan ellenőrizheted a lánc feszességét, és azt is megmutatja, ha egy láncszem megnyúlt. Akkor biztosan le kell cserélni a láncot, ha a szabványos 12,7 mm-es lánctávolság 0,75%-1,0%-a fölé nyúlt.

Nem fékezünk senki kedvéért...

Forgasd meg a kerekeket a levegőben, miközben lassan leereszted a talajra őket, majd egymástól függetlenül húzd meg az első és a hátsó féket – azonnal blokkolniuk kell! Húzd meg ismét a fékkarokat, hogy ellenőrizhesd, hogy a fékbetétek egyidejűleg érintkeznek-e a felnivel. Ha nem, egyszerűen állítsd be a fékeket a fékkar feszítőcsavarjával, amely a gumiabroncs közelében, a fékkar egyik karján található. Azt is meg kell nézned, hogy a fékbetétek egyenletesen kopnak-e. Amennyiben bármilyen eltérést, vagy túlzott kopást észlelsz, venned kell egy újat a saját biztonságod érdekében. Ugyanez vonatkozik a bovdenekre is, amelyek idővel elhasználódhatnak, elkophatnak és megsérülhetnek. Az új kábelekkel sokkal könnyedebben megy a fékezés és a váltás is.

Látnak?

A biztonság az első! Ha sötétedéskor vagy éjszaka kerékpározol, gondoskodnod kell arról, hogy jól lásd az utat, és téged is mindenki jól lásson. Ellenőrizd, hogy működnek-e a lámpák, és ha nem, addig ne indulj útnak, amíg nem vettél egy újat. Sötétedés után viszont terepen már ne túrázz lámpával se!

Fáj a hátad? Zsibbadnak a részeid? A nyereg (is lehet) a hibás!

Fotó: Shutterstock

Biztosan kényelmesen ülsz az ülésen? A nyereg magassága rendkívül fontos, mert ha helytelenül van rögzítve, az rossz testtartást, hátfájást, láb- és egyéb zsibbadást okozhat. A térdfájdalom gyakori jele annak, hogy rossz a nyeregmagasság – ha túl alacsonyan van az ülés, az fájdalmat okozhat a térd elülső részén, ha pedig túl magas, akkor a térd mögött vagy a combizmokban érezheted a fájdalmat. Mindenképpen lődd be a megfelelő és kényelmes magasságot, de arra is figyelj, merre dől a nyereg, és kényelmes-e maga a kialakítása. Ha elnyomja a kényes szerveket, akkor keress másik ülést!

Kicsi, de életet ment

A nyeregtáska felesleges dolognak tűnhet, pedig nagyon is hasznos. Tegyél bele néhány gyorsjavító szerszámot defekt vagy lánctörés esetére, de egy CO2 pumpa+patron is megmenthet az úton.

AMI MÉG ÉRDEKELHET