Elfogyott a vized? Tisztíts magadnak!

Egy túra, futás vagy biciklizés közben könnyen járhatunk úgy, hogy a patakból kell vizet meríteni. De hogyan tegyük ihatóvá?

Fotó: Shutterstock

Anya, biztos vagy benne, hogy ez a víz tiszta? – kérdi a Tarzan mese kiselefántja, s ez a kérdés bennünk is felmerülhet, ha túrázás közben elfogy minden vizünk, s keresni kezdünk egy forrást. Akár sétálni, akár túrázni járunk a természetbe, a tiszta víz nélkülözhetetlen. A következő tanácsokkal biztosak lehetünk abban, hogy a víz, amit iszunk, veszélytelen.

Testünk a kirándulásokon és túrákon teljesítményt fejt ki, izzad, és folyadékpótlásért kiált. Két órányi túrázás után nagyjából egy liter vizet kellene innunk. A dehidratáció biztosan nem szerepel a bakancslistánkon.

Amikor keresni kezdjük a legközelebbi patakot, folyót vagy tavat, legyünk körültekintőek. Noha az ilyen víz első pillantásra tisztának és ártalmatlannak tűnhet, rengeteg mikroszkopikus baktérium lehet benne, amelyek emésztési problémákat okozhatnak. Mindenkinek, aki túrázásra adja a fejét, nagyon fontos lehet megtanulni a víztisztítást, hogy elkerüljük a kirándulás utáni gyomorproblémákat.

Miért kell tisztítani a vizet a természetben?

A legnagyobb veszélyt az említett baktériumok jelentik. A vízben a leggyakrabban a kólibaktérium és a szalmonella fordul elő. A hepatitisz A vírus, az enterovírus, a rotavírus és sok más vírus is terjedhet vízzel. A legegyszerűbben úgy szabadulhatunk meg tőlük, ha felforraljuk a vizet. Ha erre nincs módunk, használjunk tisztítótablettát vagy más, kevésbé hatékony eszközöket.

Vízszűrők

A kommersz vízszűrők használata segít a vízből eltávolítani néhány baktériumot. De nem az összeset. A vízszűrők hatásosak néhány baktérium és parazita ellen, de a vírusokkal szemben tehetetlenek, mivel azok olyan kicsik, hogy a szűrő nem fogja fel őket. Az ilyen víztisztítás előnye, hogy a víz azonnal iható.

Fotó: Shutterstock

Neki nem volt sem tablettája, sem szívószálja.

Tisztítótabletták

A vegyi tisztítótabletták azoknak ideálisak, akik minél kevesebb terhet akarnak cipelni a hátukon. Leginkább a táborozók körében népszerűek, akik a legkisebb méretű hátizsákot részesítik előnyben. Szinte súlyuk sincs, egy tabletta egy liter vizet tisztít meg. A két leggyakoribb vegyi eljárás a jódos vagy a klór-dioxidos tisztítás. A tabletták többsége hatásosan semlegesíti a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, a víz színe azonban nem marad tiszta.

Víztisztító szívószálak

A víztisztító szívószálak az utóbbi időben a legnépszerűbb, kereskedelemben kapható tisztító eszközök. Legnagyobb előnyük, hogy a szívószállal azonnal ihatunk bármilyen vízforrásból, a filterek odabenn mindent elintéznek helyettünk. Hátrányuk, hogy a szűrőkhöz hasonlóan nem képesek a vírusok kiszűrésére. A szívószálaknak általában szénfilterük van, amely megszabadítja a vizet a szagtól és a mellékíztől.

Fotó: Shutterstock

Seychelle vízszűrő palackok

Manapság már többféle vízszűrő palack van a piacon. A Seychelle palack alapja a szén- és kerámiafilter, amelyen keresztül nyomással jut át a szennyezett víz. Tiszta, desztillált víz az eredmény, minden ártalmas, de hasznos anyagtól is megszabadítva. Ezért a filter végén egy réteg található, amely ionokkal gazdagítja a vizet, ezúttal már szennyeződés nélkül. Ha ilyen palackot használunk, akár zavaros forrásból is meríthetünk vizet.

www.youtube.com

Top 10 Best Filtered Water Bottles
AMI MÉG ÉRDEKELHET