Mit illik, és mit nem Japánban?

A tetkónkkal mondjuk már nem tudunk mit kezdeni, de a többi még jól jöhet!

Fotó: Shutterstock

Japánba nagyon is megéri elutazni, de néhány illemszabályt nem árt ismerni, ha nem szeretnénk megbotránkoztatni a helyieket. 10 jótanács, hogy ne látsszunk faragatlan turistának.

Tervezett Shinkansen

A japán utazások elmaradhatatlan része a vonatozás, hiszen megfizethető áron nagyon pontos és minőségi szolgáltatást kapunk. Maradandó élmény lehet a legsebesebb gyorsvonat, a Shinkansen kipróbálása, csak érdemes az utazás előtt már megtervezni, merre indulunk majd, hogy olyan bérletet vegyünk előre online, amit maximálisan kihasználhatunk ott létünk alatt. A bérletek hét, tizennégy vagy huszonegy napos időszakra vásárolhatók meg attól függően, hogy az utazók mennyi ideig tervezik felfedezni az országot.

Séta közben nem eszünk

Európában és Amerikában megszokott dolog az utcán evés sétálás közben, gondoljunk a hotdogra, kürtős kalácsra vagy a futtában elmajszolt pékárura! Japánban viszont nagyon tiszteletlen dolog kültéren, séta közben falatozni. Ha veszel valami finomságot egy bódéban vagy édességboltban, és azonnal meg szeretnéd enni, akkor ülj le egy padra és ülve fogyaszd el!

Kötelező iratok

Japánban törvény írja elő, hogy minden turistának magával kell vinnie az útlevelét, ha elhagyja a szállását, és mivel Japán az egyik legbiztonságosabb ország, tényleg nem kell attól tartanod, hogy kilopják a zsebedből vagy táskádból. Szakíts azzal a rutinnal Japánban, hogy a szállás széfjében hagyod a szemely úti okmányaidat!

Cipőt le!

Egyes országokban, családokban természetes, hogy valaki a lakásban utcai cipőben mászkál, Japánban azonban ha belépsz valaki más otthonába, le kell venned a cipődet az ajtónál, cserébe sokszor előfordul, hogy a vendéget egy papuccsal ajándékozzák meg. A japán hotelekben vagy az Airbnb-szállásokon gyakran láthatunk olyan figyelmeztető táblákat, amelyek szigorúan megkövetelik, hogy vegyük le a cipőnket a bejáratnál, és használjuk a szálláshoz kapott papucsot.

Fotó: Shutterstock

Néma telefon

Fotó: Shutterstock

Bár nyugati országokban, sőt más keleti népeknél is megszokott, hogy a tömegközlekedésen telefonálnak az utasok, azonban Japánban erre is van egy kimondatlan szabály: tilos felvenni a telefont vagy úgy felszállni, hogy már csevegünk valakivel a készüléken, ugyanis tiszteletlenség a zajos beszéddel zavarni a többi utast.

Lehunyja két szemét a metró

Egy folyamatosan nyüzsgő, 14 milliós nagyvároshoz képes a tokiói metrórendszer korán bezár. A többi metropoliszhoz képest – ahol 0-24 órás a metró – Tokió hamar elcsitul. Ahogy nálunk, Japánban is éjfél és hajnali 1 óra körül mennek az utolsó járatok.

Szürcsölni szabad, sőt...

A nyugati társadalmakban a hangos evés és ivás illetlen, Japánban éppen fordítva van. Ők hangos szürcsöléssel, cuppogással fejezik ki, hogy nagyon ízletesnek tartják az ételt, és zavarban vannak, ha valaki halkan eszi a szaftos vagy leveses ételeket.

Tedd le a pénzt

Bár Japánban szinte mindenhol lehet fizetni bankkártyával, érdemes valamennyi japán jent is magunknál tartani, ha kisebb tételeket fizetünk. Ilyenkor a kasszánál keressük meg a kis (általában kék) tálkát, tegyük abba az aprót, majd várjuk meg, hogy kivegye a pénztáros, és ne a markunkat nyújtsuk a visszajáróért, hanem várjuk meg, amíg a tálcába teszi – így higiénikus és illendő a fizetés az országban.

Tetkó? Ajjaj.

A japánoknál a tetoválás sokáig tabu volt, mert japán legrégebbi bűnszervezetével, a jakuzával azonosították. Régen egyáltalán nem léphettek be tetovált vendégek a híres, japán gyógyfürdőkbe, az onsenekbe. A fürdőkben (ahol sokszor meztelenül merülnek el a meleg vízben) ugyanis lehetetlen teljesen eltakarni a tetoválásokat. Manapság már vannak azért olyan onsenek, ahol beengedik a tetkóval rendelkezőket, de azért mindenképp kérdezzük meg, hogy lehet-e vagy sem.

A borravaló sértés

A japánoknál nem létezik borravaló, így ha a fizetéskor plusz pénzt hagyunk ott vagy adunk a pincérnek, akkor nagyon zavarba hozzuk vele, és nagy valószínűséggel addig nem enged el bennünket a vendéglátó, amíg vissza nem adhatja nekünk a jattnak szánt összeget.

AMI MÉG ÉRDEKELHET