Köpködni szabad? - Illemszabályok a világ körül

Ne érintsd meg a thai embereket, és bele ne szúrd a pálcikát a japán rizsbe!

Fotó: Shutterstock

Bármerre járunk, muszáj előre tájékozódni, hogy mi az, ami arrafelé elfogadott, és mi az, ami nem. Hiszen az európai kultúrkör etikettje egyáltalán nem releváns Ázsiában vagy Afrikában!

Csak bele ne szúrd

Japánban még véletlenül se szúrd bele a pálcikákat a rizsbe, főleg nyilvános helyen, mások társaságában! Ez a szokás ugyanis a halálra, a veszteségre emlékezteti a helyieket, akik egy tál rizst kínálnak fel elhunyt szeretteiknek, majd a pálcikákat függőlegesen az étel közepébe helyezik. Étkezés közben – miközben a levest kanalazod, vagy iszol – inkább a tál tetejére vagy mellé tedd az evőpálcikákat.

Cipőt le!

A legtöbb ázsiai országban arra kell készülnöd, hogy a cipődet azonnal le kell venned, mielőtt belépnél egy lakásba. Vietnámban különösen nagy udvariatlanságnak számít ezt a szokást figyelmen kívül hagyni, mivel az otthon belseje a személyes teret képviseli. Arra is figyelni kell, hogy mindig tiszta lábbal érkezzünk.

Nem ízlett?!

Fotó: Shutterstock

Ha ételt hagysz a tányéron Görögországban, az sértő lehet a vendéglátódnak, és arra is utalhat, hogy nem ízlett az étel. Tudod, hogy nem tudsz sokat enni egyszerre? Mondd el a tálalásnál, és kérj kisebb adagokat, de azokat edd meg, ha pedig valami nagyon a fogadra való, nyugodtan repetázz, mert azzal nagy örömet szerezhetsz a szakácsnak.

Köpnek rá!

Jobb, ha tudod, hogy Kenyában a maszájok ugyanúgy köpködik egymást, ahogy te kezet fogsz itthon. Kedvességnek és bóknak számít, ha köpéssel üdvözölnek abban a kultúrában. A többi (nem maszáj) kenyai azonban egyszerű intéssel vagy kézfogással köszönti egymást.

Figyeld a kezeket!

A thai emberek viselkedési szokásai nagyban eltérnek az európai kultúrától, így a kézfogás sem divat náluk. Ehelyett egy úgynevezett „wai”-val üdvözölnek, azaz a mellkasuk előtt összeérintik a két tenyerüket. Ezt a köszönést azonban te inkább mellőzd, bőven elég, ha finoman biccentesz a fejeddel. Ezt a biccentést akkor is használhatod, ha valakit feltartasz vagy megzavarsz, mert ez egyfajta bocsánatkérésként is szolgál, de arra is figyelj, hogy ne érints meg senkit beszélgetés közben, és itt is szabadulj meg a lábbelidtől, mielőtt belépnél egy lakásba, templomba.

Ramadán idején

Amennyiben egy muzulmán országba – például az Egyesült Arab Emírségekbe – utazol a muszlimok által világszerte ünnepelt szent hónapban, nem szabad elfelejtened, hogy az emberek napkeltétől napnyugtáig böjtölni fognak. Cseppet sem illendő, ha ilyenkor olyanok előtt eszel vagy iszol, akik épp önmegtartóztatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy neked is tartanod kell a ramadánt (idén március 22. estéjétől április 20. estéjéig tart), de csak olyan helyen étkezz ebben az időben, ahol nem zavarsz mást az evés látványával, az ételek illatával.

​Be a sorba!

Fotó: Shutterstock

Sorban állás egy híres teázó előtt Yorkshire-ban

Angliában különösen nagyra értékelik a türelmet, és akármennyire is utálsz hosszú sorokban állni a pénztárak előtt vagy bármilyen eseményre várakozva, itt bizony nincs más választásod. Nem érdemes tolakodnod sem, ugyanis nagy eséllyel közbelépnek a várakozók, és a sor végére utasítanak. A sorban állás közbeni panaszkodást is felejtsd el, a britek úgy tartják, hogy a várakozás jókedvű elviselése az erős jellem egyik jele.

A sárga virág jelentése

Oroszországba készülve nem árt egy gyorstalpaló a virágokról. A sárga virágok ajándékozása ebben az országban egyenesen sértő gesztus, hiszen temetési virágként tartják számon őket. Ha valaki ilyen színű csokrot ajándékoz, azzal a gyűlöletét közvetíti a másik felé. Az is fontos, hogy csak páratlan számban adnak virágot, ebben nem szoktak kivételt tenni, ahogy mi sem.

Ahol a kenyér a kanál

Az indiai ételeket általában az ujjakkal kell fogyasztani, de nem kell kétségbeesned ettől, mivel arra is figyelnek, hogy legyen segítséged. Fogd össze a felszolgált kenyeret, és azt használd kanálként! A bal kezedet viszont felejtsd el, mivel azt tisztátalannak és tiszteletlennek tartják ebben a kultúrában.

Semmi, ami szúr!

Az ajándékozás fontos rituálé Kínában, még új ismerősök körében is. Fontos azonban, hogy amikor ajándékot választasz, mindenképpen kerüld a vágóeszközöket. Soha ne adj kést, ollót vagy bármilyen más vágóeszközt, mert azok a kapcsolat végét szimbolizálják.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET