Ezekbe a horvát falvakba utazz, ha nem szereted a tömeget

Naplemente Pazinban, Horvátország

A horvátország Isztria területén, a tengerparttól kicsit arrébb olyan rejtett gyöngyszemek találhatók, melyeket még nem fedezett fel annyi turista.

Belső-Isztria, a horvát Toszkána

Az Isztriai-félsziget belső területe, meyet Terra incognita-ként, azaz felfedezetlen földként emlegetenek, lenyűgöző tájképet nyújt. Kisvárosai, Pazin, Hum, Motovum, Grožnjan és Labin mindenképpen ideális választás azok számára, akik a többi turistától messzebb fedeznék fel Horvátországot.

További tömegmentes, európai helyek : Az 5 legzsúfoltabb úti cél Európában, amit jobb, ha elfelejtünk a főszezonban

Fotó: Shutterstock

Az Isztriai-félsziget keleti oldalán, a tengerhez közel található Labin a hegy tetején fekszik, így lenyűgöző kilátást nyújt, többek között a Kvarner-öbölre és a szőlőkkel borított domboldalakra. A városban a középkori és barokk történelmi emlékek mellett számos kulturális program várja az ide utazókat, például a „Kulturális Nyár” komolyzenei koncertjei és a „Labin Art Republiqua” (Labin Művészeti Köztársaság) rendezvény is. Az óvárosban remek éttermek és elsőrangú pizzériák várják a vendégeket.

Fotó: Shutterstock

Pazin, Horvátország

Az Isztria központjában, a félsziget közepén helyezkedik el a 130 méter magas sziklára épült erőd, Pazin. A környező tájakra csodás kilátást nyújtó város jelképe a Pazin-kastély oldalában tátongó 100 méter mély és 20 méter széles szakadék, a Pazinčica-patak szurdoka, víznyelő és barlang, mely végül több kilométerrel arrébb, a Lim-fjordban tűnik elő újra.

A szakadékhoz két irodalmi mű is kötődik: állítólag DanteIsteni színjáték című elbeszélő költeményében a Pokol kapuját erről a helyről mintázta, Jules Verne pedig Sándor Mátyás című regényében a tömlöcben raboskodó gróf a szakadék vizébe vetve nyeri vissza szabadságát.

Ez is érdekelhet: Ezek az európai kisvárosok egy nap alatt bejárhatók

Fotó: Shutterstock

Hum, Horvátország

A Pazintól északra található Hum a világ legkisebb városa, mely összesen két szűk utcából áll. Hum az elmúlt 1000 év során szinte semmit sem változott, a városban a 11. század óta szinte egyetlen új épületet sem húztak fel, így teljesen megőrizte kora középkori jellegét.

Az apró városkában két templom és egy konoba (vendéglő) várja az oda látogatókat, utóbbiban megkóstolhatjuk az évszázados receptúra alapján készített biska (fagyöngy) pálinkát. Egy helytörténeti múzeumba és galériába is betérhetünk itt, a város bejáratánál pedig egy szeszfőzde áll, ahol a díjnyertes horvát Karbun gint, illetve a szintén számos aranyérmet elnyert Teranino likőrt készítik.

Humról bővebben: A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál

Shutterstock

Grožnjan, Horvátország

Észak-Nyugat felé haladva egy fennsíkon található Grožnjan művészközössége, az „Isztriai Párizs”, ahol a művészet és a kreativitás szabadon szárnyal. A szelíd isztriai tájban fekvő település, és a festői vidék inspirációt nyújtanak a művészeknek és a látogatóknak egyaránt, miközben az utcákon sétálva az ember szinte megérzi a kreatív energia pulzálását.

Grožnjan középkori városa bájos tereivel, hangulatos utcáival, pazar kilátásával méltán előkelő helyet foglal Isztria látványosságai között: középkori szűk utcáival, ódon mediterrán házaival, a számtalan képzőművészeti galériával, stúdióval emelkedik ki. A városfalak mellől bámulatos panoráma nyílik a környező szőlővidékre míg a kör alakú óvárosban kellemes, helyi ízeket kínáló vendéglők, kávézók sorakoznak a galériákat felváltva. A város jazz fesztivállal és számos zenei programmal várja a látogatókat.

Jó hír, hogy Isztriai-félsziget városkái egymás mellett helyezkednek el az úton, így akár egy nap alatt is bejárhatjuk és felfedezhetjük mindet.

A városokon túl, hegyre fel

Shutterstock

Az aktív kikapcsolódásra vágyók, számára az Učka Natúrpark a lehetőségek tárháza, mely a természetkedvelők, túrázók és a sziklamászók számára egyaránt számtalan túraútvonalat kínál, amelyeken keresztül felfedezhetjük a helyi növény- és állatvilágát, valamint gyönyörködni lehet a lenyűgöző panorámában.

Shutterstock

A tenger közelségének köszönhetően a hegy sajátos éghajlati viszonyai kedveznek a buja erdős növényzetnek, mely számos ritka és védett növény- és állatfajnak ad otthont. A hegység legmagasabb pontján, a Vojak-csúcson egy jellegzetes kőtorony és csillagvizsgáló található.

A torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Rijekára, és a Kvarner-öbolre. A Vela Draga óriási sziklaoszlopaival és sziklafalaival az Učka-hegység északnyugati lábánál fekszik, nem véletlen az alpinisták kedvece, Horvátország egyik legegyedülállóbb geomorfológiai látványossága, melyet vízfolyások vájtak a puha mészkőbe.

Az isztriai gasztronómia

Shutterstock

A hagyományos horvát ételnek számító grillezett tintahal

Az Isztriai túra nem lenne teljes a helyi gasztronómia és borok felfedezése nélkül. A félszigeten összefonódik a kontinentális és a mediterrán konyha: halak, tenger gyümölcsei, kukorica leves, vagy isztriai szarvasgombás tészta, vadasok, füstölt kolbászok, vad spárgás omlett, és a sajtok.

A helyi tavernák és éttermek a legfrissebb, legízletesebb helyi fogásokkal várják az utazókat. Ezzel párhuzamosan, az Isztrián létesültek az első horvát luxus éttermek, emellett az isztriai borászatokból is találunk jónéhányat.

Isztriában az egymást kiegészítő népi konyha, a polgári konyha és a fine-dining olyan gasztronómiai értékeken alapulnak mint a csúcsminőségű lisztből készült autentikus tésztafélék, ezen kívül osztriga, rákok, csúcsminőségű nemes halak, fehér és fekete szarvasgomba számos más gombafélék mellett, vadon nőtt spárga, isztriai szárított sonka (pršut), szalonna, kolbász és ombolo (isztriai disznóhús étel), apró és nagy vadak.

Az étkezés egy kis pohárka biska, mézespálinka, vagy rutapálinka elfogyasztásával kezdődik.

Az Isztriai félsziget dombjai szőlőültetvényekkel borítottak, ahol a helyi borászok szenvedélyesen őrzik a régi hagyományokat és készítik a minőségi borokat. Egy borkultúra során az utazók betekintést nyerhetnek a borászatok életébe, megkóstolhatják a legfinomabb helyi borfajtákat, és megismerhetik az Isztriai borászatok évszázados történetét.

A belső Isztria felfedezése során az ember egy különleges utazásra indul, ahol a történelem, a kultúra, a természet és a gasztronómia találkozik. Egy pár napos kirándulás során új dimenziókat nyit meg az utazók előtt, és emlékezetes élményekkel ajándékozza meg őket, amelyeket soha nem felejtenek el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET