Tour de Mont Blanc: Itinerár na pohodlných 11 dní

Časový harmonogram trasy i dĺžka Tour de Mont Blanc sa dajú prispôsobiť aktuálnej kondícii i počasiu a kedykoľvek zmeniť, keďže z treku možno relatívne rýchlo zostúpiť do civilizácie. My vás zoznámime s odskúšaným itinerárom, ktorý si môžete upraviť podľa vlastného uváženia.

Foto: Drive Magazine


1. DEŇ

Foto: Pexels

Východiskovým bodom bude francúzsky Les Houches. Auto môžete zaparkovať na celé dva týždne na niektorom z nestrážených parkovísk TMB, ktoré sú zdarma. Po 16-kilometrovom stúpaní s prevýšením 640 metrov sa dostanete do Les Contamines. Odfúknuť si môžete pri pohľade na ľadovec Bionnassay, a to dokonca z visutého mosta nad roklinou.

2. DEŇ

Na druhý deň – ako účastníci TMB posilnení „welcome pivom“ z baru – vyštartujete z kempu v nádhernom údolí Montjoie. Cieľom bude penzión Auberge Refuge Nova v Les Chapieux. Zdolať budete musieť úsek dlhý 18 kilometrov, s prevýšením 1316 metrov a s takmer tisícmetrovým zostupom, čo dá zabrať najmä vašim kolenám. Doprajte si za to odmenu v podobe chutnej večere.

3. – 4. DEŇ

Foto: Drive Magazine

Na tretí deň sa dostanete do Talianska. V južnej časti Mont Blancu budete pokračovať popri ľadovcoch a skalnatých štítoch až po Rifugio Elisabetta a pripíšete si ďalších 15 kilometrov. V nasledujúci deň vás čaká 18-kilometrová túra, počas ktorej sa spustíte dolu svahom do vychytenej alpskej destinácie Courmayeur, považovanej za raj horolezcov. Ak vám to bude časovo vychádzať, môžete si dať jednodňovú pauzu a nabrať nové sily. V horskom mestečku nájdete početné obchody, výborné reštaurácie a bary i bohatý kultúrny program.

5. DEŇ

Nasledujúce ráno vyrazíte k horskej chate, pomenovanej po slávnom horolezcovi Walterovi Bonattim. Aby ste sa dostali do jedného z najizolovanejších miest Mont Blancu, budete musieť zdolať aj svahy Val Ferretu s prevýšením 860 metrov a celkovou dĺžkou 12 kilometrov. K horskej chate, známej dokonalou čistotou, nevedie štandardná cesta pre autá, preto nebudete môcť využiť batožinový transfer. Pohľad na majestátne vrcholy a skalné útesy však bude dokonalou náplasťou na ubolené telo, keďže v ten deň prekonáte celkovo 20 kilometrov.

6. – 7. DEŇ

Foto: Drive Magazine

Na ďalší deň vstúpite na územie Švajčiarska a budete mať pred sebou zhruba 15 kilometrov. Po nenáročnom lezení sa dostanete do La Fouly, kde sa môžete ubytovať v Camping de Glaciers. Keďže kemp býva stále plný, miesto si rezervujte vopred. Ak sa rozhodnete pokračovať ďalej, väčšina trasy bude pripomínať skôr prechádzku – s cieľom v penzióne Plen Air v Champex-Lac. Pohľad na Mont Blanc z brehu jazera Champex je považovaný za najkrajší v celých švajčiarskych Alpách, a to sme ešte nespomenuli chýrne pivá v okolí. Svetlý alebo čierny Brasserie du Mont Blanc patria medzi najlepšie na svete.

8. DEŇ

Foto: Pixabay

Ôsmy deň treku vás privedie do horskej dediny Trient, vzdialenej 16 kilometrov. Zostúpite tam z najvyššieho bodu celej túry – Fenetre d‘Arpette vysokého 2700 metrov. Rovnomenný ľadovec Trient a pôsobivé výhľady na okolité štíty však stoja za námahu.

9. DEŇ

Na deviaty deň budete pokračovať smerom do Tré-le-Champ. Trinásť kilometrov vás pomaly nasmeruje do údolia Chamonix, do útulného penziónu La Boerne.

10. DEŇ

Foto: Drive Magazine

Na desiaty deň vás čakajú dva najkrajšie úseky trasy, na ktorých však treba počítať aj s dvoma technicky náročnejšími úsekmi. Hoci nepôjde o via ferraty, železné konštrukcie v skalách, kolmé steny a sneh vám dajú zabrať. Ubytovanie v populárnej horskej chate Lac Blanc si rezervujte vopred.

11. DEŇ

Nasledujúci 11. deň sa rozlúčite s pôsobivou vysokohorskou alpskou krajinou zostupom dlhým 1700 metrov. Po 20 až 25 kilometroch sa cez Chamonix vrátite do Les Houches. Au revoir, arrivederci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET