Ne lépj a lávára! Vulkántúrák 5. – A Fagradalsfjall

A láva olyan, mint a forró puding: kívül szilárdnak tűnik, na de belül...

láva
Fotó: Shutterstock

Szinte hihetetlen, de Izlandon 140 vulkán található, melyek közül 32 alkalmanként működésbe lép. A látogatható vulkánokról szóló sorozatunkban ezúttal a 2022 nyara óta újra aktív Fagradalsfjall vulkánt vesszük közelebbről szemügyre.

Tizenhárom évvel ezelőtt még sokan zavarba jöttünk volna, ha akár csak egyetlen izlandi tűzhányót is meg kellett volna neveznünk. Aztán egyik napról a másikra megváltozott a helyzet, amikor 2010 tavaszán kitört az Eyjafjallajokull vulkán, melynek hatalmas hamufelhője miatt százezer repülőjáratot kellett törölni, és napokig szinte az összes európai repülőtér zárva tartott. Bár ebben a Szlovákiánál csak mindössze kétszer nagyobb szigetországban nincs folyamatosan aktív vulkán, néhány azonban időről időre hallat magáról.

www.youtube.com

Eyjafjallajokull Case Study

Két kontinens között

Az Atlanti-óceán északi részén, kicsivel az északi sarkkör alatt lévő Izland a Közép-Atlanti-hátságnak az óceán fölé emelkedő része, melyet a mélyből feltörő, majd kihűlt láva hozott létre. A sziget elhelyezkedése is különleges, ugyanis az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemez találkozásánál fekszik. Lényegében a sziget egyik fele Amerikában, a másik fele Európában van.

Vulkánok és gejzírek szigete

Fotó: Shutterstock

Izland egyik legizgalmasabb része a főváros, Reykjavík közelében lévő, hatalmas lávamezőkkel borított Reykjanes-félsziget. Az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek határán húzódó, geotermikusan rendkívül aktív területen több gejzír és hőforrás is található. Grindavík városka közelében találjuk Izland egyik legtöbbet fényképezett látványosságát, a 40 fokos termálvizéről híres – egyébként mesterségesen kialakított – Kék Lagúnát (izlandiul: Bláa Lónið), valamint a katlan formájú Fagradalsfjall vulkánt is.

6000 évig szunnyadó vulkán 

A Reykjavíktól mindössze 25 kilométerre fekvő, 385 méteres magas Fagradalsfjall a Reykjanes-félsziget egyik legmagasabb hegye. Bár a félsziget vulkanikusan nagyon is aktív terület – több tűzhányó, gejzír és hőforrás-hasadék található rajta –, mégis biztonságosnak számít. A Fagradalsfjall vulkán 6000 évig szunnyadt, és csak 2021-ben ébredt fel, amikor egy hasadék nyílt rajta, melyből láva tört ki a felszínre. Az elmúlt 800 évben ez volt az első vulkáni kitörés az UNESCO-védelem alatt álló Reykjanes Global Geopark területén. Egy kis pihenőt tartva aztán a Fagradalsfjall 2022-ben újra kitört, és lenyűgöző lávaszökőkúttal, hatalmas lávafolyamokkal bűvölte el a kíváncsi természetjárókat. Mivel a Fagradalsfjall még az aktív periódusában is viszonylag közelről biztonságosan megtekinthető, ezért egyik napról a másikra turistalátványossággá vált. Az izlandi idegenforgalmi hivatal adatai szerint 2022-ben több mint 300.000 turista elsősorban azért érkezett Izlandra, hogy felkeresse ezt a tűzhányót. A fokozott érdeklődés érthető, hiszen a friss lávafolyamok és a füstölgő kráterek közötti séta semmi máshoz nem hasonlítható élményt nyújt a látogatóknak. A Fagradalsfjall vulkánhoz sok utazásszervező kínál vezetett túrákat. Érdemes helyi idegenvezetővel ellátogatni a helyszínre, hogy a legtöbbet hozhassuk ki ebből a nem mindennapi kirándulásból.

www.youtube.com

THE VOLCANO DOCUMENTARY | The Story of Fagradalsfjall | Iceland 4K

Ne lépj a lávára!

A 2022-es kitörésből származó „régi” láva bár szilárdnak tűnik, de valójában törékeny, és a megkeményedett kéreg alatt hosszú hónapokig forró és folyékony marad. A vulkántúra során ezért legyünk óvatosak, ugyanis ha a kéreg beomlik a súlyunk alatt, a forró lávába merülő testrészeink megéghetnek, és életveszélyes égési sérüléseket szerezhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET